Podle německé kancléřky Angely Merkelové se mohou uprchlíci integrovat do společnosti, pokud mají zajištěnu dobrou péči, včetně zdravotní. Foto: Wikipedia

Merkelová: Běženci musejí mít zákonem garantovaný přístup ke zdravotní péči

Po útocích v Paříži je nutné dělat všechno pro zachování soudržnosti společnosti. Včera to na tiskové konferenci prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. K zajištění takové soudržnosti podle ní pomáhají všichni, kdo se snaží běžencům zajistit dobrou péči a usilují o jejich integraci v Německu. Kancléřka míní, že běženci musí mít v Německu zákonem garantovaný přístup ke zdravotní péči. Lékaře nabádá, aby byli vůči nim citliví.

 

„Právě v těchto časech jde o to, aby společnost držela pohromadě,“ řekla Merkelová. Připomněla, že běženci utíkají před stejným druhem násilí, jaké se odehrálo v Paříži. „Proto děkuji všem, kteří se dobrovolně i pracovně angažují v pomoci (uprchlíkům). A samozřejmě také přistěhovaleckým spolkům, které velmi přispívají k tomu, že běženci, kteří k nám přicházejí, mají zajištěnou dobrou péči a mohou se díky nim vydat na cestu integrace,“ uvedla.

„Integrace znamená, že lidé dodržují zákony a pravidla země, do níž přišli. Zároveň mohou využívat šance, které tato společnost poskytuje. A také to znamená, že společnost je připravena být tolerantní a také má zájem na větší pestrosti,“ řekla kancléřka. Podle ní naopak integrace běženců neznamená, že by se lidé měli zcela vzdát svých kulturních základů.

Merkelová také uvedla, že i běženci musí mít v Německu zákonem garantovaný přístup ke zdravotní péči. Podle ní je v tomto ohledu důležité, aby lékaři byli citliví ke kulturním specifikům různých skupin a aby nedocházelo ke zbytečným konfliktům. Kancléřka také podpořila, aby se lidé přistěhovaleckého původu vzdělávali ve zdravotnických oborech, podle ní však není žádoucí, aby se jednotliví lékaři starali pouze o etnicky vymezenou skupinu pacientů.

-čtk-