Zdeněk Buštík je nejen zkušeným zdravotnickým manažerem, ale i majitelem rodinného vinařství, které nese jeho jméno a ročně vyprodukuje na 2000 láhví „malých šarží vysoce kvalitních vín.“ Foto: wineofczechrepublic.cz

Novým ředitelem Úrazové nemocnice Brno bude Zdeněk Buštík

Úrazovou nemocnici v Brně povede od 1. prosince nový ředitel Zdeněk Buštík, který nahradí Karla Doležala. Město si od něj slibuje zlepšení ekonomické situace, řekl včera novinářům primátorův náměstek zodpovědný za zdravotnictví Matěj Hollan (Žít Brno). Nemocnice, která je města, má totiž dluhy desítky milionů korun. Buštík více než deset let působil v další městské Nemocnici Milosrdných bratří, naposledy jako náměstek ředitele pro ekonomiku a řízení.

 

Buštík vyhrál výběrové řízení. „Zvítězil mezi třemi kandidáty. Na základě toho ho rada jmenovala s účinností od 1. prosince novým ředitelem Úrazové nemocnice,“ uvedl Hollan.

Podle něj bude mít Buštík úkolů hned několik. „Slibujeme si zlepšení ekonomické situace Úrazové nemocnice a lepší fungování a propojení s dalšími brněnskými nemocnicemi. Chceme, aby se ředitel zapojil do jednání s vedením dalších nemocnic, abychom měli jasno, kdo jakou poskytuje péči a nemocnice mohly s pojišťovnami nasmlouvat lepší podmínky,“ řekl Hollan.

Úrazová nemocnice na rozdíl od Nemocnice Milosrdných bratří hospodaří v minusu. Právě to bylo důvodem, proč koalice ANO, Žít Brno, lidovců a zelených uvažovala o sloučení obou městských nemocnic pod jedno vedení, aby zařízení lépe hospodařila a nedublovala se v péči. Proti tomu se však postavil řád Milosrdných bratří, který městu pronajímá většinu pozemků, na nichž nemocnice stojí. Řád poukazoval na to, že Nemocnice Milosrdných bratří se dostala z dluhů a její spojení se zadluženou Úrazovou nemocnicí by se negativně promítlo v ekonomice.

Buštík přijde do Úrazové nemocnice právě z Nemocnice Milosrdných bratří. Působil tam od roku 2004 až doposud v různých funkcích. Nejprve byl vedoucím ekonomického odboru, poté náměstkem ředitele pro ekonomiku a řízení, mezi roky 2008 až 2010 byl pověřený vedením nemocnice a poté byl znovu náměstkem pro ekonomiku a řízení.

-čtk-