Antonín Pečenka, kterého do funkce nuceného správce pojišťovny jmenoval jako svého náměstka tehdejší ministr David Rath (tehdy ČSSD), uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí jen několik dní předtím, než v roli správce skončil. Za pokus o zneužití pravomoci mu hrozilo tři až deset let vězení. Foto: Facebook

Soud zprostil obžaloby někdejšího nuceného správce VZP Pečenku

Soud včera zprostil někdejšího nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a bývalého náměstka ministra zdravotnictví Antonína Pečenku obžaloby z pokusu o zneužití pravomoci při uzavření smlouvy mezi VZP a protonovým centrem. Podle soudu sice uzavření smlouvy z roku 2006 provázela řada nestandardních okolností, Pečenkovo jednání však nebylo trestným činem. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce se proti němu na místě odvolal.

 

Kauza se týká smlouvy VZP s firmou Proton Therapy Centre Czech z roku 2006. Tento dokument předpokládal uzavření další smlouvy, která by protonovému centru po dobu 15 let garantovala hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně. Podle obžaloby tak mohla pojišťovně vzniknout miliardová škoda.

„Soud se zabýval otázkou, jaký že neoprávněný prospěch mohl být ze smlouvy získán za situace, kdy smlouvy s protonovým centrem nyní mají uzavřeny všechny pojišťovny v České republice za daleko nevýhodnějších podmínek, než by měla VZP, kdyby byl ten kontrakt uzavřen,“ uvedl předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 3 Radek Mařík. „Obžalovaný svým jednáním nenaplnil znaky skutkové podstaty trestného činu,“ zdůvodnil verdikt. Podmínky v kontraktu podle něj rozhodně nebyly ekonomicky nevýhodné a způsobilé opatřit někomu prospěch.

Pečenka, kterého do funkce nuceného správce pojišťovny jmenoval jako svého náměstka tehdejší ministr David Rath (tehdy ČSSD), uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí jen několik dní předtím, než v roli správce skončil. Tento postup údajně náležitě neprojednal a dokument hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Za pokus o zneužití pravomoci mu hrozilo tři až deset let vězení, státní zástupce Pavel Prygl pro něj požadoval nejpřísnější možný podmíněný trest.

Podle Prygla uzavřel Pečenka smlouvu „neoprávněně, nedůvodně a nekoncepčně“ a v úmyslu opatřit protonovému centru značný prospěch. Dostal se prý mimo rámec pravomocí nuceného správce, k uzavírání smluv se zdravotnickými zařízeními totiž nebyl oprávněn. Vědecká rada ministerstva se navíc shodla na tom, že protonová léčba je v ČR vhodná jen pro 200 pacientů ročně. Pečenka podobu smlouvy nekonzultoval s právním oddělením VZP a spolehl se na právníka, kterého platilo protonové centrum.

Lékař Pečenka obžalobu odmítá. Trvá na tom, že jeho záměrem bylo zavést v Česku nejmodernější technologii léčby. Pojišťovna by podle jeho výpočtů ušetřila tři miliardy korun.

VZP na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí odmítla přistoupit. Spor o platnost dokumentu protonové centrum prohrálo, poté začalo ceny pro VZP za jedno záření zvyšovat. Pojišťovna se k trestnímu řízení proti Pečenkovi připojila jako poškozená s nárokem na 1,6 milionu korun za právní zastoupení v soudním sporu s protonovým centrem. Soud ji však dnes odkázal na občanskoprávní řízení.

„Rozsudek je nepravomocný, bereme ho na vědomí, nicméně nic to nemění na dalším postupu VZP při vyjednávání se zástupci protonového centra o případném uzavření smlouvy,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý. Ministerstvo zdravotnictví se vyjadřovat nebude, uvedla mluvčí Štěpánka Čechová.

Vývoj hlavních událostí kolem pražského protonového centra (soud dnes zprostil někdejšího nuceného správce VZP Antonína Pečenku obžaloby z pokusu o zneužití pravomoci při uzavření smlouvy mezi pojišťovnou a protonovým centrem):

Duben 2006 – Tehdejší nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Antonín Pečenka podepsal smlouvu o smlouvě budoucí s investorem protonového centra. Kontrakt měl platit 15 let a centrum mělo dostávat za léčení 1600 pacientů ročně miliardu korun. Pečenka, který v čele VZP skončil začátkem května 2006, později přešel na manažerský post do firmy, která centrum rozjela.

16. května 2006 – Pražští radní souhlasili s pronájmem pozemků pro centrum v areálu Nemocnice Na Bulovce. Šest let je firma měla zdarma, do té doby měla centrum vybudovat a zahájit provoz.

5. prosince 2012 – Protonové centrum, jehož výstavba stála zhruba 3,5 miliardy korun, přijalo prvního pacienta.

Leden 2013 – Vedení VZP oznámilo záměr jednat s centrem o možnostech úhrady za léčbu rakoviny. Centrum se totiž začalo domáhat plnění smlouvy o smlouvě budoucí, kterou uzavřel Pečenka.

25. února 2013 – Správní rada VZP souhlasila s kroky vedení pojišťovny, které podalo na protonové centrum trestní oznámení a dalo najevo, že miliardový kontrakt neuzavře.

4. března 2013 – VZP se rozhodla podat další trestní oznámení na centrum. Podle pojišťovny totiž někteří zaměstnanci střediska mylně informovali pacienty, že záření je pro ně jediná vhodná léčba a že musí počkat, dokud se společnost nedohodne s VZP na proplácení. Centrum naopak zareagovalo, že podá žalobu na ochranu dobrého jména.

22. května 2013 – Tři největší zdravotní pojišťovny (VZP, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna) oznámily, že léčbu protony uhradí lidem, kterým ji doporučí lékař z komplexního onkologického centra.

14. června 2013 – VZP podepsala memorandum o spolupráci s protonovým centrem v Mnichově. Léčení v Německu vyjde na 490.000 korun, podle pojišťovny levněji než v pražském centru.

3. října 2013 – Vojenská zdravotní pojišťovna podepsala jako první česká pojišťovna smlouvu s centrem (již dříve centrum uzavřelo kontrakt se slovenskou všeobecnou pojišťovnou).

12. listopadu 2013 – Rozhodčí soud při Hospodářské komoře začal projednávat dvě žaloby protonového centra na VZP. Centrum se dožadovalo smluvní pokuty a náhrady ušlého zisku.

14. dubna 2014 – VZP oznámila, že pokud protonové centrum ukončí právní spory, nabídne mu pojišťovna standardní smlouvu.

1. července 2014 – Rozhodčí soud dal za pravdu VZP ve sporu s centrem. Smlouva uzavřená v roce 2006 nuceným správcem pojišťovny je podle rozhodců neplatná. Pečenka neměl oprávnění ji podepsat.

20. listopadu 2014 – VZP oznámila, že končí spolupráci s centrem a začne klienty posílat na ozáření protony do Mnichova.

22. ledna 2015 – Smlouvy na léčbu podepsaly s centrem také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Oborová zdravotní pojišťovna a od března i Zdravotní pojišťovna Škoda.

20. března 2015 – Protikorupční policie navrhla státnímu zástupci obžalobu kvůli způsobu uzavření smlouvy o smlouvě budoucí mezi VZP a centrem. Obvinění z pokusu o zneužití pravomoci čelil Pečenka.

25. května 2015 – Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 3 obžalobu na bývalého nuceného správce VZP.

20. července 2015 – Pečenka u soudu odmítl obžalobu z toho, že se pokusil zneužít svou pravomoc. Trvá na tom, že jeho záměrem bylo zavést v ČR nejmodernější technologii léčby.

2. listopadu 2015 – Soud nepravomocně zprostil Pečenku obžaloby z pokusu o zneužití pravomoci při uzavření smlouvy mezi VZP a protonovým centrem.

-čtk-