Ladislav Žabka dostal za přijetí úplatku a sjednání výhody při veřejné zakázce rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky a pokutu 50.000 korun. Jeho odvolání Nejvyšší soud odmítl. Foto: Pixabay

Bývalý ředitel záchranky neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu

Bývalý ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislav Žabka neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS). Za přijetí úplatku a sjednání výhody při veřejné zakázce dostal rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky a pokutu 50.000 korun. Vinu popíral. NS ale jeho dovolání označil za zjevně neopodstatněné, zjistila včera ČTK z usnesení v soudní databázi.

 

Žabka například vytýkal královéhradeckému krajskému soudu, že rozhodl na základě nesprávného právního posouzení skutků, protože nezohlednil nově provedené důkazy. Podle NS se však odvolací instance bez pochybností a logicky vypořádala se všemi relevantními námitkami. Je prý nesporné, že Žabka ovlivňoval výběrové řízení.

Podle verdiktu Žabka porušil zákon při soutěži na nákup sanitky a centrálního dodavatele zdravotnického materiálu. Zorganizoval prý v roce 2008 pouze formální výběrová řízení. Dodavatel sanitky, jejíž cena byla 2,3 milionu korun s DPH, pak uhradil Žabkovi cestu a ubytování na mezinárodní konferenci urgentní medicíny a vojenské techniky v Dubaji v hodnotě asi 58.000 korun.

Žabka v minulosti opakovaně uváděl, že žádný trestný čin nespáchal a že do Dubaje jel služebně. Jde prý o běžnou praxi, že lékařům hradí účast na kongresech a podobných akcích soukromé firmy. Podle NS ale Žabka nepochybně věděl, že cestu a pobyt mu společnost zaplatila právě v souvislosti s výběrovým řízením.

„NS k tomu považuje za nutné zdůraznit, že skutečnost, že je běžnou praxí, že odborníci v oboru lékařství jezdí na zahraniční veletrhy a financují to zájmové společnosti, nezbavuje obviněného odpovědnosti za přijetí úplatku, pokud jsou naplněny všechny znaky skutkové podstaty přečinu přijetí úplatku,“ stojí v usnesení.

Okresní soud v Hradci Králové Žabkův případ řešil dvakrát. Nejprve jej v únoru 2013 potrestal ročním vězením podmíněně odloženým na dva roky, pokutou 100.000 korun a zákazem činnosti v orgánech společností na pět let. Krajský soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil okresnímu soudu k novému projednání, které skončilo loni v únoru. Poté už kraj loni v srpnu rozsudek potvrdil.

-čtk-