Zdánlivě banální onemocnění. Plané neštovice jsou přitom nevyzpytatelné, protože nelze předem odhalit rizikovou skupinu dětí, u kterých budou mít těžký průběh. "Vážné komplikace mohou nastat i u zcela zdravého dítěte,“ upozorňuje pediatrička Hana Cabrnochová. Foto: Pinterest

Chcete neštovice? Přijďte na večírek…

Jde o nebezpečné ohrožení zdraví nebo důkaz toho, že rodiče smějí o svých dětech rozhodovat bez ohledu na názory úřadů? Australská matka odmítající očkování se rozhodla uspořádat „neštovicový večírek“ a nabídla svého syna jako ideální zdroj infekce pro ostatní. Nakonec ale svou „velkorysou nabídku“ stáhla s tím, že se syn uzdravil. Tlak médií, odsouzení lékařů a ani kritika premiérky státu Queensland s tím prý nijak nesouvisí.

 

„Můj syn má plný výsev neštovic. Týden jsme spolu doma. Pokud někdo chcete projít touto nemocí teď a mít jí za sebou, prosím, přijeďte do Brisbane a navštivte nás. Jsme tu, abychom infikovali jen toho, kdo to chce,“ napsala na Hollie Singleton, matka dvou dětí žijící v Norman Parku, na předměstí australského Brisbane, na sociální síť facebook, přesněji ve skupině Vaccine Free Australia. Ozvalo se jí prý několik rodičů s tím, že mají zájem přijít, aby nechali nakazit své děti, protože nevěří ve smysluplnost očkování. Osobně ale nepřišel nikdo. Kombinovaná vakcína chránící také proti planým neštovicím a pásovému oparu je v Austrálii dostupná od roku 2000 a toto očkování je součástí tamního očkovacího kalendáře. Podle údajů Australian Childhood Immunisation Register je v zemi proti neštovicím očkováno 90,8 % osmnáctiměsíčních batolat.

„Já prostě nevěřím ve vakcínu proti neštovicím. Přijde mi hloupé dát děti očkovat, když mohou získat přirozenou imunitu bezpečněji a lépe,“ citoval Singleton australský deník The Courier Mail. Sama sebe prezentuje jako rodiče, který je „pro svobodnou volbu v otázce očkování“ s tím, že odmítá, aby její názory byly vykládány jako odpor k očkování. Prý jen čeká, až je imunitní systém dítěte dostatečně vyzrálý, aby zvládl nápor v podobě očkování. Přijatelné je podle ní pouze očkování proti dětské obrně, černému kašli a zarděnkám, ale až už starších dětí. Nemoci jsou podle ní navíc způsob, jak se zbavit „slabých jedinců“ a posílit silnou populaci.

Vím, co je pro mé děti dobré

Veřejného pozvání k získání infekce planých neštovic si rychle všimla australská média a také tamní úřady s tím, že jde o velmi nezodpovědný krok. „Jedná se o nový znepokojivý trend. Existují rizika spojená s infekcí neštovicemi, kterým ale lze zcela předejít,“ prohlásil Chris Zappala, prezident Australian Medical Association Queensland pro deník Brisbane Times. Podle něj by si rodiče odmítající očkování měli uvědomit, že svým jednáním ohrožují zdraví celé populace. I s neštovicemi je spojeno riziko rozvoje závažných komplikací, včetně život ohrožujících. Ty se můžou objevit také u malých dětí. Ve srovnání s benefity očkování, je výskyt možných alergických reakcí nebo vedlejších účinků vakcíny „zanedbatelný“. Chování Singleton a dalších rodičů, kteří volí raději záměrné nakažení svých dětí, než očkování, je podle Jeannette Young, hlavní hygieničky státu Queensland, „otřesné“. „Zcela určitě riskuje životy dětí,“ uvedla na adresu matky, která nabídla svého syna jako zdroj infekce pro ostatní.

„Jedna věc je rozhodnout se nenechat očkovat své děti, ale druhá vědomě vystavit své dítě riziku velmi závažného onemocnění,“ je přesvědčená Young. Podle ní bylo běžné, že ještě před deseti lety, planými neštovicemi prošla většina dětské populace, jednoduše proto, že jde o velmi infekční onemocnění a neexistoval způsob, jak nemoci zabránit. „V té době také každý rok zemřelo sedm nebo osm australských dětí právě kvůli neštovicím,“ upozornila expertka. Nápad na záměrné nakažení dětí odsoudil také populární australský pediatr Sam Hay, který vede síť zdravotnických zařízení Your Doctors: „Neposílejte děti na tyto večírky. Neposadili byste své děti do auta, aniž byste je nepřipoutali, tak proč tolik riskovat,“ prohlásil v rozhovoru pro stanici Channel Nine. Praxi v podobě „neštovicových večírků“ kritizovala také premiérka státu Queensland. „Jsem velmi znepokojena tím, co tito lidé dělají, když víme, že očkování je správná cesta,“ uvedla Annastacia Palaszczuk pro média. Podle ní se rodiče, kteří mají o očkování pochyby, poradit se svým lékařem, místo toho, aby spoléhali na pochybné rady.

Sama Singleton krátce poté, co se na veřejnosti objevila kritika jejího nápadu, „neštovicový večírek“ sama zrušila. Údajně to nijak nesouviselo s mediálním zájem o její osobu, byť se na sociálních sítích střídavě svěřovala, jak ji média pronásledují a šikanují, a naopak jak je skvělé, že se o ní zajímají. Prý se její syn uzdravil rychleji, než sama čekala, a tak přestal být nakažlivý, a tím celá akce ztratila svůj smysl. Stále ale stojí za tím, že plané neštovice jsou celkem banální onemocnění, proti kterému se očkování objevilo „nedávno“ a navíc nemá očekávaný efekt. „Nemám medicínské vzdělání, ale žiju. Je mi 42 let a mám mnoho životních zkušeností. Také si umím sama zjistit hodně informací a o vakcínách vím opravdu hodně,“ odpověděla na otázku moderátora, zda má vzdělání v oblasti medicíny či jen „googluje“ v rozhovoru pro televizní pořad Sunrise.

Díky nemocím přežijí jen silní?

Sama Hollie Singleton je aktivní ve facebookové skupině Vaccine Free Australia a nijak se netají s názorem, že slabí lidé prostě nemoci nepřežijí. „Pravda, jak ji vidím, je pro většinu lidí příliš tvrdá, než aby ji dokázali přijmout: Nemoc udržuje populaci pod kontrolou a je určena k tomu, aby odstranila slabší jedince, a tak vybudovala silnější druh,“ napsala na facebooku.

„Plané neštovice mají neprávem pověst zcela banální choroby. Přitom jde o nevyzpytatelné onemocnění, protože nelze předem odhalit rizikovou skupinu dětí, u kterých bude mít nemoc těžký průběh. Vážné komplikace mohou nastat i u zcela zdravého dítěte,“ upozorňuje pediatrička Hana Cabrnochová, která také působí ve výboru Vakcinologické společnosti ČLS JEP. Vážné komplikace jsou naštěstí vzácné, ale protože není možné předem odhadnout, u jakého dítěte nastanou, považuje záměrné vystavení dítěte infekci za nepřijatelné. „Osobně považuji praxi, kdy rodič záměrně nechá nakazit dítě planými neštovicemi za nepřijatelnou. Těžko si umíme představit, že by se rodiče stejně chovali i u jiných onemocnění,“ dodává.

Na neprávem získanou pověst planých neštovic jako banálního onemocnění upozorňuje i americký magazín Slate. Plané neštovice u většiny lidí naštěstí probíhají poměrně mírně, ale objevit se mohou i vysoké horečky, následná dehydratace, zápal plic způsobený neštovicovým virem, zánětlivé postižení centrálního nervového systému a v krajním případě může onemocnění vést až k smrti. Nejnebezpečnější jsou plané neštovice pro těhotné ženy a nenarozené děti. V prvním trimestru těhotenství může dojít k potratu, později k deformaci těla a orgánů i poškození mozku dítěte. Současně je infekce spojena s větším rizikem předčasného porodu a rozvoje onemocnění u novorozenců, u kterých může dojít k vážným komplikacím v podobě zápalu plic.

Podle údajů amerických Centres for Disease Control and Prevention před tím, než se objevilo očkování proti planým neštovicích, každoročně v průměru onemocněl 4 miliony lidí, více než 10 tisíc jich muselo být hospitalizováno a zhruba 100 až 150 nemocných zemřelo. Po zavedení plošného očkování proti planým neštovicím počet nemocných, hospitalizovaných i zemřelých dramaticky klesl. Podle údajů amerického monitorovacího systému National Notifiable Disease Surveillance System poklesla incidence planých neštovic ve 26 amerických státech s kvalitním očkovacím programem mezi lety 2000 až 2010 o 82 %. Úmrtnost na ně pak klesla u dětí a dospívajících ve věku do 20 let dokonce o 98,5 %.

Očkování brání proti infekci planými neštovicemi a následnému usídlení viru v těle, který může později způsobit pásový opar. Prodělání planých neštovic ale znamená usídlení neštovicového viru v těle, a tedy možný rozvoj pásového oparu v budoucnu. Pokud očkování infekci přímo nezabrání, je průběh onemocnění lehký, tedy s výrazně nižším rizikem vážných komplikací.

Ludmila Hamplová