Docent Robert Grill je sice současným náměstkem nemocnice, ale není spojen s exředitelem Markem Zemanem, proto dostal přednost před svým kolegou dalším z vinohradských náměstků. Foto: FNKV

Komise navrhla docenta Grilla do funkce ředitele FNKV, jmenování je na ministrovi

Náměstek pro léčebně preventivní péči – chirurgické obory – doc. MUDr. Robert Grill, který je současně přednostou Urologické kliniky, má velkou šanci stát se ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Dnes ho doporučila výběrová komise, když získal 24 hlasů z 29 možných. V druhém kole se s ním utkali další čtyři uchazeči: druhý náměstek FNKV pro léčebně preventivní péči (ale se zaměřením na interní obory a komplement) Jan Votava, zástupce ředitele pro ekonomiku a provoz v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi Milan Burša, léčebně-preventivní náměstek z Kyjovské nemocnice Petr Svoboda a bývalý ředitel nemocnice Most Jindřich Zetek.

 

Přestože zkušený lékař Jan Votava je považován za schopného odborníka i manažera, který chod FNKV detailně zná, jeho přednosti mu k úspěch nestačily. V komisi převážil názor, že vrcholového vedení by se měl ujmout někdo, kdo nebyl dlouholetým členem nejužšího vedení nemocnice. Docent Grill je sice v současnosti také náměstkem ředitele nemocnice, nepůsobil však v managementu předchozího ředitele Marka Zemana (nyní nemocnici vedla z pověření ministra ředitelka nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská).

Zdravotnický deník sledoval vývoj kolem FNKV a z neformálních rozhovorů se mu podařilo rekonstruovat vývoj názorů členů výběrové komise. Jindřich Zetek podle našich informací nikdy nepatřil k favoritům výběrového řízení a jeho šance byly od začátku velmi malé. Několik týdnů před dnešním zasedáním výběrové komise tak patřili mezi favority Svoboda, Burša a Grill. V kuloárech se hodně spekulovalo o masivní podpoře Svobody z vrcholových pater zdravotnického businessu. To se však do hlasování členů výběrové komise nakonec nepromítlo. Nepotvrdily se ani spekulace o vlivu středočeské ČSSD, jejíž významní členové měli intervenovat ve prospěch Burši.

Ve středu se konkurs na ředitele Vinohrad probíral i na zasedání sněmovního podvýboru pro ekonomiku ve zdravotnictví.  Po březnovém odvolání bývalého ředitele Marka Zemana měla nemocnice po řadu měsíců provizorní vedení. Nejdříve ji vedl Jan Šturma, který v červenci rezignoval, a nahradila ho ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská

„Probíhá výběrové řízení. Vzhledem k 17 přihlášeným účastníkům bylo rozhodnuto, že řízení proběhne dvoukolově. První kolo proběhlo před měsícem, druhé je naplánováno na tento pátek. Předpokládám, že z tohoto kola vyjde jméno na vhodného kandidáta na místo ředitele, kterého posléze bude pan ministr jmenovat v takovém režimu, aby byl schopen ukončit stávající pracovní poměr. Reálné to tedy je během dvou měsíců,“ přiblížil poslancům náměstek ministra Petr Landa. Více jsme psali zde.

-cik-