Konopí na elektronický recept si vyzvedávaly v celém Česku dvě desítky pacientů. Vysoká cena většinu z nich odrazovala, kriticky se k předepisování stavějí i mnozí lékaři. Foto: Pixabay

Konopí dostanou pacienti kvůli blokaci registru na papírový recept

Léčebné konopí dostanou pacienti kvůli zablokování registru soudem na papírový recept. Dosud mohli získat konopí jen přes elektronický recept. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Městský soud v Praze zablokoval registr konopí předběžným opatřením, podle něhož nesmí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) užívat softwarové aplikace. Podle ředitele ústavu Zdeňka Blahuty se SÚKL proti opatření soudu odvolá.

 

Samotný registr přitom není předmětem předběžného opatření. Ústav k němu má vypořádána licenční práva, servis a podporu mu doposud poskytovala firma Tronevia a.s., která o předběžné opatření požádala.

„Na základě skutečnosti, že dodavatel přestal ústavu poskytovat součinnost k 30. říjnu 2015, nedošlo k úpravám registru podle aktuálně platné tzv. konopné vyhlášky,“ vysvětlil ředitel.

Blahutu dnes přijal Němeček, chtěl informace o aktuálním vývoji situace. Němeček ředitele vyzval, aby urychleně otázku autorských práv vyřešil tak, aby se neshody v oblasti technologií nedotkly pacientů. „Jednání je plně v kompetenci pana ředitele a já doufám, že tento úkol splní v co nejkratší možné době,“ řekl ČTK ministr. Dodal, že je pro něj přijatelná lhůta v řádech dnů a ne týdnů.

Konopí se vydávalo dosud pouze na elektronický recept. Podle informací lékárnické komory ale poslední dovezené konopí bylo vydáno v říjnu, lékárny žádné další v zásobách nemají. Konopí na elektronický recept si vyzvedávaly v celém Česku dvě desítky pacientů. Vysoká cena většinu z nich odrazovala, kriticky se k předepisování stavějí i mnozí lékaři. „Nejpozději ve chvíli, kdy bude dostupné první konopí vypěstované v Česku, bude registr již funkční. To by mělo být nejpozději na přelomu ledna a února,“ potvrdila ČTK mluvčí SÚKL Lucie Šustková s tím, že konopí od českého pěstitele bude pro pacienty výrazně levnější.

Na elektronický recept si pacienti mohli vyzvedávat i běžné léky. Místo elektronického receptu si tak po přechodnou dobu budou muset nechat psát klasické papírové recepty. Z léků s pseudoefedrinem se do registru pro léčivé přípravky s omezením hlásí pouze Panadol Plus Gripp. Žádné další přípravky s pseudoefedrinem se do registru nehlásí, lékárník si pouze zapisuje jejich výdej.

Blahuta ke sporům o technologie doplnil, že bezprostředně po svém nástupu loni v únoru řešil a narovnával vztahy ústavu s dodavateli. Nechal provést analýzy, výsledky ukázaly „určitou závislost“ ústavu na konkrétní společnosti. „V rámci narovnání se podařilo narovnat vztahy týkající se registru pro léčivé přípravky s omezením loni v listopadu. Dodavatelem nebyly uplatněny další nevyřešené záležitosti,“ řekl Blahuta.

Podle zjištění ČTK vydal městský soud v Praze ke kauze dvě předběžná opatření, ředitel hovořil jen o jednom. Druhé opatření se vztahuje na zákaz užití aplikace eRecept (podle informací Zdravotnického deníku ovšem SÚKL žádné druhé předběžné opatření neobdržel, ČTK neuvedla odkud své zjištění má – pozn. redakce) .

Němeček dnes uvedl, že je znepokojen postupem firmy. „Ta věc je za hranou a jako rukojmí se berou pacienti. Postup považuji za neetický,“ uvedl.

„Smluvní podpora kritických systémů SÚKL vypršela k srpnu 2015. SÚKL se následně rozhodl používat dílo Tronevia i bez licencí a spravovat jej sám. To vedlo k výpadkům a poruchám systému,“ sdělila ČTK Tronevia a.s. s tím, že usiluje o narovnání. „Předložili jsme dohodu, na základě které lze okamžitě obnovit běh všech systémů,“ uvedla firma.

-čtk-