Na úlety a nesmysly byl rok 2015 opravdu pestrý. Na jeden obrázek se jich vešlo jenom pár. Foto: Koláž ZD

Největší úlety roku: Blázniví odpůrci očkování, pití bělidla i čínský zázrak v Hradci Králové

Lidská blbost je nekonečná, a tak neustále objevujeme nápady všech možných šarlatánů, často i v lékařských pláštích, před kterými zůstává zdravý rozum stát. I v končícím roce dostávala medicína založená na důkazech pořádně na frak. My se ale nevzdáváme a slibujeme, že do bláznů, podvodníků a šarlatánů všeho druhu budeme tepat i v roce 2016. (články se vám zobrazí, když kliknete na obrázek).

  

 

Mao Ce-tung by měl z Česka radost

Mao by měl z Česka radost.
Mao by měl z Česka radost.
Profesor Prymula - v očkování vědec, v čínské medicíně fanoušek.
Profesor Prymula – v očkování vědec, v čínské medicíně fanoušek.

Jestli se někomu na poli pseudovědy podařil skutečný majstrštyk, pak je to ředitel fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula, čeští politici ochořelí čínskou horečkou a jejich čínští přátelé s víc než slušným kapitálem. Na univerzitní půdě, v nemocnici, kde se vzdělávají studenti a studentky lékařské fakulty, se s velkou slávou – za přítomnosti premiéra (!) – otevřela ambulance takzvané tradiční čínské medicíny. I když mávátka při otevření chyběla, oslavné ódy v českých médiích nikoliv. Za čínské peníze zde má vyrůst i velká klinika, kde se konečně začne čínská medicína zkoumat tak, aby se to čínským pohlavárům líbilo. Co na tom, že „tradiční čínská medicína“ není nic víc, než jen šikovný vývozní artikl, který se skutečnou medicínou založenou na důkazech nemá nic společného. Hlavní je, že to sype a je to politicky výhodné.

Mimochodem, údajná tisíciletá tradice je ve skutečnosti slepenec vzniklý na politickou objednávku samotného Mao Ce-tunga. Rudá říše se v polovině dvacátého století potýkala se zoufalým nedostatkem vzdělaných lékařů, zdravotnického materiálu i skutečných léků, a tak komunistický diktátor zavelel k vytvoření léčebného systému pro chudé masy, který poslepoval pověry, léčitelství a něco málo, co zbylo z historické tradice. Ti, co měli dostatek peněz, se pochopitelně dál léčili u skutečných lékařů, což platí v Číně dodnes. Existence ambulance ve hradecké fakultní nemocnici a notná politická „tlačenka“ na přátelství českého zdravotnictví s čínskými kejklemi ale ukazuje, jak politický befel dokáže převálcovat vědu i dnes.

 

 

Hoax o očkování a autismu, který musel vyvracet SÚKL

Je snadné dnes veřejnost napálit, kritické myšlení úpí v koutě.
Je snadné dnes veřejnost napálit, kritické myšlení úpí v koutě.

Neočkujte teď děti vakcínou MMR nebo se u nich rozvine autismus. Několik dětí v mém okolí přestalo chodit. Tato nesmyslná zpráva se šířila na sociální síti facebook rychlostí blesku a ukázala, jak snadno odpůrci očkování uvěří doslova čemukoliv, pokud to odpovídá jejich přesvědčení. Vzkaz jedné matky během krátké doby viděly tisíce vyděšených českých rodičů, kteří se obávali, že očkování poškodí i jejich děti. Zdravotnický deník se vydal po stopách této poplašné zprávy a přišel s „překvapivým objevem“, lékařka, která měla údajné postižení způsobené vakcinací potvrdit, žádné takové dítě v péči nemá a ani neměla. K poplašné zprávě se nakonec musel vyjádřit i Státní ústav pro kontrolu léků a vysvětlovat, že se nestalo nic víc, než že po internetu koloval nesmysl.

„Místo důvěry k vědě a lékařům s očkovací praxí, zde máme nesmyslná tvrzení laiků bez skrupulí. Ti rodiče žijí dobrovolně ve své informační bublině a nechtějí slyšet nic jiného než to, co jejich negativní mínění podporuje. Pořád jen opakují svoje dogmata jako naučené mantry a nejsou schopni přijmout žádné vědou a praxí podložené argumenty. Ty, kteří se takovou pavědou dokonce živí a cíleně vypouští lživé informace o očkování, považuji za novodobé šmejdy v medicíně,“ je přesvědčený docent Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny a mimo jiné jako expert na epidemiologii a infekční choroby a také odborný recenzent vědeckého časopisu o očkování Vaccine.

 

Odpůrci očkování zmanipulovali anketu Lékař roku

Paní Eleková - ostuda lékařského stavu, guru českých antivaxx.
Paní Eleková – ostuda lékařského stavu, guru českých antivaxx.

Jestli odpůrci očkování něco opravdu umí, teda krom neschopnosti kriticky přemýšlet, je dovednost se sešikovat, když potřebují prosadit svou. Díky internetových diskusím a skupinám na sociálních sítích se jim podařilo zařídit výhru pro doktorku Ludmilu Elekovou v prachobyčejné internetové anketě Lékař roku. Co na tom, že sehnali jen 756 hlasů a to někteří z nich museli klikat víckrát. Anketa totiž neměla žádné zabezpečení ani kontrolu toho, kdo vlastně hlasuje. Stačilo se jen domluvit a klikat.

I tak radost odpůrců očkování a milovníků všeho „alternativního“ neznala mezí. Konečně dokázali té ošklivé medicíně a vrahům v bílých pláštích, že existuje také někdo čistý, neposkvrněný, jako je jejich anti-očkovací guru Eleková. Ano, to je dáma schopná prodávat pár cukrových pilulek jako homeopatickou detoxikaci po očkování a současně nahlas tvrdit, že očkování je vlastně nebezpečný výmysl, který dělá ze zdravých dětí mrzáky, způsobuje autismus a co hůř, zabíjí nevinné kojence. Kdyby se vám náhodou zdálo, že je vaše dítě nějaké divné, tak si můžete být jisti, že za to může očkování.

 

Česká televize a konspirační teorie o očkování

Na co všechno věří v České televizi?  Hlavně na sledovanost.
Na co všechno věří v České televizi? Hlavně na sledovanost.

Ne že bychom od České televize čekali nějaké hluboké kritické myšlení, ale dokument s názvem Utajená data překvapil i ty nejotrlejší z nás. Dozvěděli jsme se nejen už několikrát vyvrácenou lež, že očkování způsobuje autismus, ale také to, že americké úřady tají zásadní informace o škodlivosti očkování, což má krýt i sám Barrack Obama. Výsledkem byla slátanina plná nesmyslů a konspirací, ze které odpůrci očkování hýkali blahem.

Aby toho nebylo málo, výběr vzdělaných expertů hovořících v dokumentu se zúžil na Annu Struneckou, která si ze strašení před vším možným, včetně vakcín a podprsenek, udělala slušný byznys. Mimochodem, tato profesorka, od níž se Univerzita Karlova, kde v minulosti působila, veřejně distancovala, motá i zcela základní pojmy. „Anna Strunecká ve svém projevu volně zaměňuje natolik rozdílné pojmy, jako je antigen, protilátka a choroboplodný zárodek. U studenta třetího ročníku všeobecného lékařství snažícího se složit zkoušku z imunologie by to bylo znepokojivé, u osoby mediálně aktivní jako je ona, mi to osobně přijde spíš děsivé,“ konstatuje imunolog Michal Křupka, zástupce přednosty pro výuku Ústavu imunologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc.

Dobrá zpráva ale je, že tenhle úlet v podání České televize neušel pozornosti nejen vědecké komunity, ale ani mediálních rad, tedy Radě České televize a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. I když se ČT snažila neprofesionalitu svých lidí zamést pod koberec a tvářila se, jak je dokonale vyvážená a objektivní, když dává prostor nesmyslům, nakonec RRTV rozhodla, že televize porušila zákon.

 

Placenta k večeři chutná i Češkám

Placenta - mńamka pro gurmány.
Placenta – mńamka pro gurmány.

Pokud právě jíte, tento článek raději přeskočte. I do Česka se dostal bizarní trend, kterému podléhají bláznivé ezo ženy ve vyspělých zemích světa. Není to nic míň nechutného, než konzumace vlastní placenty po porodu dítěte. Nejen, že to není zrovna estetické a ani bůhvíjak výživově hodnotné, ale hlavně je to pořádný nesmysl, který může ohrozit dítě i rodičku na zdraví. Aby se podařilo placentu správně vytěžit, je třeba ji nechat ve spojení s dítětem tak dlouho, než odpadne sama, tedy i několik dní bez ohledu na počasí a rozkladné procesy v odumřelé tkáni.

Kdyby vám placentový koktej, smoothie či třeba biftek nechutnaly, můžete se plácnout přes kapsu a obrátit se na některou z placentárních expertek. To jsou obvykle ženy, které v sobě objevily mimořádné schopnosti a naivním matkám snadno ulehčí o pár tisíc. Výměnou nabízí homeopatika či tinktury vyrobené z placenty. „Uchovávání a konzumace placenty je dokonalou paralelou k uchování a konzumaci amputované končetiny,“ konstatuje medik Ján Šoltés, jeden z Lovců šarlatánů. Jednoznačně odmítavě se staví i k praxi, která konzumaci placenty často předchází, a to tzv. lotosovému porodu, kdy se po porodu čeká, než placenta sama odpadne od dítěte a pupečník se nepřestříhává. „Čekat několik hodin či dokonce dní, dokud placenta sama neodpadne, je vzhledem k tomu, že v placentě dochází k autolytickým změnám, tedy nekróze a hnití, a následnému uvolnění látek z tohoto rozkladného procesu, je jednoznačně riskováním zdraví dítěte,“ varuje Šoltés. Dobrou chuť, přátelé!

 

Za všechno můžou paraziti, a tak musíte pít bělidlo

Jsme prolezlí parazity, je to nechutné a pomůže jenom bělidlo. Tomu vážně věří dost lidí.
Jsme prolezlí parazity, je to nechutné a pomůže jenom bělidlo. Tomu vážně věří dost lidí.

Nalokali jste se někdy vody v bazénu a bylo vám poněkud nepříjemně? Netušíte, o co zázračného jste přišli. Českými sociálními sítěmi, ale i nabídkovými listy mnohých „zázračných“ poradců se šíří nesmyslná teorie o prospěšnosti konzumaci chemického roztoku, který se za normální podmínek používá při desinfekci bazénu či k průmyslovému bělení. Silnější povahy neváhají tento roztok použít k přímému potírání různých míst na těle, klystýrům či vaginálním výplachům. Vůbec nejotrlejší jedinci si takto „léčí“ i rakovinu.

Zastánci zázračného průmyslového bělidla totiž věří, že nemoci tak, jak je zná, diagnostikuje a léčí medicína založená na důkazech, vůbec neexistují. Místo toho je celé lidstvo doslova prolezlé nejrůznějšími parazity a ty je potřeba zničit, dokud nepomřou oni či jejich nebohý hostitel. Výsledek takové „léčby“ je ale vždy stejný. V lepším případě se zdraví lidé pokouší zbavit parazitů, které nemají a ani mít nemohou, a přitom utratí několik tisíc za nesmyslnou „terapii“ a vše odnesou několika dny nevolností. V tom horším nemocní přijdou o šanci na skutečné uzdravení, když promeškají dobu, kdy je jejich možné nemoc úspěšně léčit, a ještě se musí vypořádat s následky otravy. Příznaky intoxikace přitom lidé, jenže se zbavují domnělých parazitů, mylně považují za důkaz, že se jejich tělo konečně „čistí“ a jakékoliv zmínky o tom, že je vše jinak, považují za zlé pomluvy záměrně šířené farmaceutickým průmyslem.

 

O českém porodnictví rozhoduje expert na komiksy

skupina-domácí-porody-340x227
Jiří Dienstbier miluje velké komise, pokud možno bez skutečných odborníků, kteří by kazili alternativní pohodu.

Jen málokterá oblast českého zdravotnictví je tak výbušná jako právě porodnictví. Vedle racionálních argumentů se ve veřejné diskusi stále častěji objevují intenzivní emoce, osobní útoky i silná prohlášení. Napjatou a mnohdy nejasnou situaci měla zklidnit Pracovní skupina k porodnictví při Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, jenže ve skutečnosti spíš přilévá olej do ohně a to už svým složením. Velká část jejích členů celkem otevřeně „fandí“ domácím porodům a naopak se staví proti názorům odborných společností. Výsledkem této smiřovací snahy tak byla komise, ve které „náhodou“ chyběli nejen neonatologové, ale také největší odborná společnost zastupující porodní asistentky. Své místo naopak snadno získali ti, co domácí porody považují za báječný nápad. Třešinkou na dortu je pak účast odborníka na antropologii komiksu.

 

Děti jen přirozeně, myslí si poslanci a poslankyně

Když už chci měnit zákony z ideologických důvodů, měl bych to přiznat a ne hledat náhradní, zdánlivě věcné důvody.
Když už chci měnit zákony z ideologických důvodů, měl bych to přiznat a ne hledat náhradní, zdánlivě věcné důvody.

Zdravý rozum v loňském roce opustil i skupinu poslanců a poslankyň, kteří se rozhodli své přesvědčení o škodlivosti umělého oplodnění vtělit do zákona. Přišli s návrhem na prolomení anonymity dárců spermií a vajíček. Prý každé dítě má právo na to znát se rodiče a asistovaná reprodukce za použití dárcovských buněk je tak trochu podvod na nebohých dětech. Co na tom, že kdyby byl jejich návrh přijat, znamenal by vážné komplikace pro řadu neplodných párů a znemožnil by jim cestu za vytoužených dítětem. A to jen kvůli tomu, že si pár zákonodárců myslí, že umělé oplodnění je něco proti přírodě, a tak je nezbytné ho co nejvíce sešněrovat, aby si snad neplodné páry nesmyslely, že mohou mít děti stejně jako zdraví „normální“ lidé. Inu, svérázně pojatá křesťanská láska k bližnímu v praxi.

 

Zázračné diagnostické a léčitelské přístroje, které „překvapivě“ nefungují

Přístroje, původem z Ruska a Ukrajiny, nefungují, ani nemohou, princip jejich účinků je nesmyslný. Pouhý podvod.
Přístroje, původem z Ruska a Ukrajiny, nefungují, ani nemohou, princip jejich účinků je nesmyslný. Pouhý podvod.

AMP, ANESA, Zapper, delta Laser, Oberon, Metatron, Salvia… v posledních letech se objevily desítky podivných přístrojů, které slibují nejen kvalitní diagnostiku, ale i léčení. Často je jejich původ v Rusku či na Ukrajině a mají pochybné, nebo spíš žádné, důkazy o své účinnosti. To však nebrání některým obchodníkům s deštěm v tom, aby je nabízeli za peníze pacientům. Udělali jsme malý exkurz mezi nejznámější z těchto alternativních „kouzelných“ mašinek. Výsledek je opravdu šokující, zaplatíte pár tisíc, budete hodně napjatí a ono se nestane vůbec nic. Teda nejdřív se dozvíte, co všechno hrozného vás trápí a jak moc jste nemocní, od čehož vám nepomůže nic jiného než několik sezení se zázračnými škatulkami. I když jde o nesmysl nejen po stránce medicíny, ale i chemie či fyzicky, mánii kolem kouzelných přístrojů propadli i mnozí čeští novináři, kteří neváhali psát oslavné články. My, podvody kolem medicíny protřelí, jsme se naštěstí lapit nenechali.

 

Léčitel v objektivním testu dopadl katastrofálně

Pan Vojtěch ochotně potvrdil, že žádné schopnosti nemá.
Pan Vojtěch ochotně potvrdil, že žádné schopnosti diagnostikovat na dálku nemá.

Petr Vojtěch patří mezi léčitele, kteří jsou přesvědčeni o tom, že jsou schopni diagnostikovat a léčit nemoci na dálku. S daným člověkem mu stačí telefonovat, aby se na něj „napojil“ a určil jeho zdravotní stav. Klienty tak má dle svých slov po celém světě, třeba v Austrálii. To, že tento moc šikovný chlapík neuspěl v kontrolovaném experimentu Paranormální výzva, za níž stojí Český klub skeptiků Sisyfos, si nelze vykládat jinak, než jako spiknutí všech temných skeptických energií proti němu. Jak jinak pochopit fakt, že zázračný léčitel dokázal provést „správné napojení“ jen u pěti osob z dvaceti, i když si před experimentem víc než fandil a svým podpisem stvrdil, že je vše správně nastaveno?

 

Nejlepší spojenci spalniček? Liga lidských práv a Taliban

Spojenci.
Spojenci.

Nezáleží na tom, v jak velkou pitomost věříte, stačí, když jí budete donekonečna opakovat a nenecháte se utlouct žádným racionálním argumentem. Pozoruhodnou logiku už delší dobu předvádí Liga lidských práv, což je jinak skvělá a veskrze užitečná organizace, která trvá na tom, aby ošklivé vlády a ještě ošklivější farmaceutické firmy spolu s nejošklivějšími lékaři provedli skutečně objektivní studii, co prokáže, jak je očkování k ničemu. Prý stačí vzít báječně zdravé a šťastné děti, které se zlu v podobě očkování vyhnuly, a porovnat je s těmi nebožátky, co očkovány být musely. Omračující výsledek na sebe nenechá čekat a všichni koneční pochopí, že je očkování jeden velký podvod, co měl být už dávno zakázán.

Je to určitě jen podivná shoda náhod, že podobně urputně proti očkování bojuje afghánský Taliban či další militantní islámské hnutí Boko Haram z Nigérie. I jejich protiočkovací logika je neprůstřelná, očkování je prý proti islámu a hlavně jde o součást spiknutí západního světa, které má zařídit neplodnost muslimské populace. My jako zapšklí skeptici jen doufáme, že u nás nebudeme muset čekat na vypuknutí epidemií dávno vymizelých chorob, na které naši předci běžně umírali, aby pomateným odpůrcům očkování došlo, jakým nesmyslům vlastně věří.

 

Hezkého Silvestra přeje redakce