Pharmos nyní kupuje prakticky celý segment nezávislých lékáren, který ViaPharma držela.

Pharmos může koupit část klientského portfolia konkurující ViaPharmy, ÚOHS souhlasí

Distributor léčiv Pharmos může koupit od svého konkurenta ViaPharma část jeho klientského portfolia. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to řekl jeho předseda Petr Rafaj. Rozhodnutí je už pravomocné. ViaPharma si po transakci zachová zásobování lékáren Dr. Max a nemocničního trhu. Obě firmy patří k největším subjektům na trhu.

 

Podle ÚOHS fúze nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. „Je tomu tak zejména s ohledem na skutečnost, že uskutečněním spojení dojde pouze k malému navýšení tržního podílu spojujících se soutěžitelů na trhu klasické velkoobchodní distribuce léčiv,“ uvedl Rafaj.

Firmu ViaPharma převzala před dvěma lety skupina Penta. Tehdy ještě společnost působila na trhu pod názvem Gehe Pharma. Pod Pentu patří také síť lékáren Dr. Max. Pharmos nyní kupuje prakticky celý segment nezávislých lékáren, který ViaPharma držela.

„Společnost ViaPharma se chce nadále soustředit na své klíčové strategické projekty, tedy zásobování sesterské lékárenské sítě Dr. Max a nemocničního trhu,“ uvedl už dříve generální ředitel ViaPharmy Daniel Horák.

Výnosy společnosti ViaPharma loni překročily hranici 11 miliard korun. Společnost vydělala po zdanění téměř 70 milionů. Naopak výnosy Pharmosu loni mírně klesly pod 11 miliardovou hranici. Zisk společnosti byl necelých šest milionů korun.

-čtk-