SÚKL nesmí podle předběžného opatření soudu používat softwarové aplikace, což znemožňuje zejména vydávání léčebného konopí, které je pouze na elektronický recept. Foto: koláž ZD

SÚKL se odvolá proti opatření, kvůli němuž přestaly fungovat e-recepty

Státní ústav pro kontrolu léčiv se odvolá proti předběžnému opatření Městského soudu v Praze, podle něhož nesmí užívat softwarové aplikace, čímž je mimo jiné blokována činnost konopného registru. Novinářům to dnes řekl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Samotný registr není předmětem předběžného opatření. Ústav k němu má vypořádána licenční práva, servis a podporu mu doposud poskytovala firma Tronevia a.s., která o předběžné opatření požádala.

 

„Na základě skutečnosti, že dodavatel přestal ústavu poskytovat součinnost k 30. říjnu 2015, nedošlo k úpravám registru podle aktuálně platné tzv. konopné vyhlášky,“ vysvětlil ředitel.

Blahutu dnes přijal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), chtěl informace o aktuálním vývoji situace. ČTK ministr sdělil, že vyzval ředitele, aby urychleně otázku autorských práv vyřešil tak, aby se neshody v oblasti technologií nedotkly pacientů. „Jednání je plně v kompetenci pana ředitele a já doufám, že tento úkol splní v co nejkratší možné době,“ sdělil ČTK ministr.

Konopí se vydává pouze na elektronický recept, proto se výdej musel zastavit. Podle informací lékárnické komory ale poslední dovezené konopí bylo vydáno v říjnu, lékárny žádné další v zásobách nemají. Konopí na elektronický recept si vyzvedávaly v celém Česku dvě desítky pacientů.

„Nejpozději ve chvíli, kdy bude dostupné první konopí vypěstované v Česku, bude registr již funkční. To by mělo být nejpozději na přelomu ledna a února,“ potvrdila ČTK mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Na elektronický recept si pacienti mohli vyzvedávat i běžné léky. Z léků s pseudoefedrinem se do registru pro léčivé přípravky s omezením hlásí pouze Panadol Plus Gripp. Žádné další přípravky s pseudoefedrinem se do registru nehlásí, lékárník si pouze zapisuje jejich výdej.

-čtk-