Kraj tendr na přestavbu nemocnice za 1,19 miliardy korun bez DPH vypsal letos v červenci. Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony. Foto: znak Královehradeckého kraje

Tendr na nemocnice Náchod opět odložen, zpoždění už čtyři měsíce

Královéhradecký kraj již pojedenácté odložil termín pro odevzdání nabídek do více než miliardového tendru na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod. Místo původního 9. října nyní platí termín 2. února, takže zpoždění tendru činí téměř čtyři měsíce. Důvodem nynějšího posunutí termínu je objevený dílčí nesoulad mezi projektovou a zadávací dokumentací. ČTK to včera řekl radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD). Přestavba nemocnice je hlavní investiční prioritou současné krajské koalice ČSSD a KSČM.

 

Rozpor mezi projektovou a zadávací dokumentací byl v požadovaných kvalifikacích pracovníků zodpovědných za stavbu. „Chybu udělal projektant. Aby vše bylo v pořádku, musela se v projektové dokumentaci opravit příloha plánu organizace výstavby. Prodloužit se musel i termín odevzdání nabídek,“ uvedl Dvořák. Kraj podle něj stále věří, že vlastní stavba by mohla začít zhruba do poloviny příštího roku.

Hlavním důvodem dosavadních zdržení byly stovky dotazů, které musel kraj potenciálním zájemcům od října zodpovědět. V některých položkách se měnil i takzvaný výkaz výměr, podle kterého zájemci počítají nabízenou cenu. Dokumentaci k soutěži si vyzvedlo 35 firem.

Kraj tendr na přestavbu nemocnice za 1,19 miliardy korun bez DPH vypsal letos v červenci. Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých budou například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

Hradecký kraj má nyní problém i pětimiliardovým tendrem na výběr autobusových dopravců pro roky 2017 až 2026. Soutěž u soudu a ÚOHS napadly odbory, podle kterých zadávací podmínky postavené jen na co nejnižší ceně povedou ke stagnaci mezd řidičů a jejich platové diskriminaci. Kraj proto posunul o deset dní termín pro otevírání obálek z 8. na 18. prosince. Bude řešit možnost, zda by se do zadávacích podmínek tendru mohly mzdové požadavky odborů dodatečně zapracovat.

-čtk-