Hlavní hygienik Vladimír Valenta překvapivě vzdal boj o své křeslo.Uvolnil tak prostor třem ženám, které se o něj utkají. Foto: Koláž ZD

Hlavní hygienik ve funkci končí, rozloučil se s kolegy. O jeho místo se utkají tři ženy

„Po více než třech letech a zralé úvaze jsem se rozhodl pro návrat do Liberce a o funkci hlavního hygienika se již nadále neucházet,“ napsal v dopise, rozeslaném mailem kolegům hygienikům, dosavadní náměstek ministra zdravotnictví pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta. Text dopisu má Zdravotnický deník k dispozici. V souvislosti s přijetím nového služebního zákona bylo na tuto funkci vypsáno výběrové řízení, do kterého se Valenta nepřihlásil. Nám se ale podařilo vypátrat jména tří žen, které se o volné křeslo utkají. Hlavního hygienika, na rozdíl od ostatních náměstků ministra zdravotnictví, jmenuje přímo vláda.

 

Termín pro podání přihlášek do výběrového řízení již vypršel. Pokoušeli jsme se zjistit informace o přihlášených uchazečích oficiální cestou. „Vzhledem k tomu, že výběr kandidátů na hlavního hygienika ČR probíhá ve správním řízení a s ohledem na povinnost mlčenlivosti uloženou oprávněným úředním osobám ustanovením § 15 odst. 3 správního řádu, nemůže Ministerstvo zdravotnictví bez souhlasu kandidátů poskytovat informaci o jejich počtu či totožnosti,“ sdělila nám mluvčí rezortu Štěpánka Čechová. Zdravotnický deník ale tyto informace získal a ověřil u svých zdrojů přímo na ministerstvu zdravotnictví. Do výběrového řízení se přihlásily:

Mgr. Eva Gottvaldová, která nyní pracuje pro Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii, kde má na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty.

MUDr. Jarmila Rážová, která pracuje na ministerstvu zdravotnictví jako zástupkyně hlavního hygienika ČR, do této funkce jí jmenovala vláda.

MUDr. Pavla Svrčinová, která se specializuje na hygienu výživy a bezpečnost potravin (dokonce jako auditorka na celoevropské úrovni), pracovala v krajské hygienické stanici v Ostravě a nyní působí na tamní Lékařské fakultě.

 

V Praze se nedalo spát

„ Musím říct´, že mne při mé „pražské misi“ opravdu zaskočila pouze jedna věc – ani po třech letech jsem si nezvykl v Praze spát….. , což mělo a má své výhody a nevýhody. Dlouhé noci jsem tak mohl věnovat řešení problémů, vymýšlení koncepcí a přípravě na další den a také přemýšlení o tom, jestli já náhodou nepřitahuji katastrofy a krize, kterých bylo požehnaně. Takové myšlenky mě napadaly ale až skutečně nad ránem, slovy básníka v hodině vlka a psa,“ napsal mimo jiné ve svém dopise Vladimír Valenta.

Kolegům připomněl, čím si hygienická služba pod jeho vedením prošla – zejména kauzu metylalkohol, „krutou chřipkovou epidemii“, povodně, ebolu, MERS, migrační krizi aj. Analýzy řešení těchto krizových situací prý zhodnotí odborné publikace, ale hygienici v nich podle Valenty obstáli.

„Na druhou stranu musím říct´, že tyto ‚příležitosti‘ mi trochu braly čas (ještě že tu byly ty dlouhé noci) pro to nejdůležitější kvůli čemu jsem do funkce hlavního hygienika šel, tj. stabilizovat systém ochrany a podpory veřejného zdraví, obrátit trend vývoje opět směrem k rozvoji, převést systém do nového režimu státní služby a napravit ta největší zanedbání z let minulých,“ píše hlavní hygienik Valenta.

Nejvíce si pochválil, „že se podařilo uvést do života společnou vizi hygienické služby jako zdravotnického orgánu státní správy, pevné a nedílné součásti zdravotnictví s odpovídající úrovní vzdělávání i podílem na zdravotní péči, ale také s odpovídající úrovní financování (1% z veřejných výdajů jdoucích do zdravotnictví, které by mělo být dle usnesení zdravotního výboru dosaženo v roce 2017).“ Vladimír Valenta považuje za důležité i to, že se mu pro podporu svých vizí podařilo získat politiky, zdravotní výbory sněmovny i senátu a odbornou veřejnost.

Tomáš Cikrt