Současný ředitel Homolky Ivan Oliva začal hned po svém nástupu v říjnu 2014 postupně utlumovat a následně likvidovat dceřiné společnosti Holte, s. r. o. a Holte Medical, a. s., které v minulosti pro Nemocnici Na Homolce zajišťovaly veškeré účetnictví, ekonomiku a nákup zdravotního materiálu a pomůcek. Foto: Tomáš Cikrt

Homolka jmenovala likvidátorku dceřiné společnosti Holte

Nemocnice Na Homolce provedla závěrečný krok ke zrušení společnosti Holte, s.r.o., která pro ni zajišťovala účetnictví a ekonomickou agendu. Jmenovala po výběrovém řízení likvidátorku Jaroslavu Dlabolovou, která jako insolvenční správkyně zahájila včera činnost. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Martina Vápeníková. Homolka ukončila spolupráci se společností Holte loni v dubnu a postupně převzala její činnosti.

 

Homolka byla ministerstvem zdravotnictví kritizována za nehospodárnost. Po předloňském policejním zásahu a vyšetřování obžaloval loni v dubnu státní zástupce pro podezření z manipulace se zakázkami nemocnice sedm lidí včetně někdejšího ředitele Vladimíra Dbalého. Nyní v lednu stanou všichni před soudem.

Dlabolová by jako likvidátorka „vyprázdněné“ společnosti bez právního nástupce měla podle mluvčí získat z likvidace pro Homolku maximální hodnotu. Na dceřinou společnost Holte s.r.o. jsou navázané další dceřiné společnosti, a to Homolka Premium Care, a.s. a Holte. Mateřská škola na Homolce, a.s., jejichž budoucí fungování se vyřeší v rámci likvidace.

„V případě mateřské školy nemocnice vypsala ještě před koncem roku výběrové řízení na nového provozovatele a v případě Homolka Premium Care, a. s. musí likvidátorka postupovat s cílem maximalizovat likvidační zůstatek. Očekáváme, že vlastní likvidace Holte si vyžádá čas v řádu měsíců,“ uvedl ředitel nemocnice Ivan Oliva.

Hned po svém nástupu v říjnu 2014 ředitel z pověření ministerstva zdravotnictví zahájil proces postupného utlumování a následné likvidace dceřiných společností Holte, s. r. o. a Holte Medical, a. s., které v minulosti pro Nemocnici Na Homolce zajišťovaly veškeré účetnictví, ekonomiku a nákup zdravotního materiálu a pomůcek.

Proces podle mluvčí probíhá řízeně na základě harmonogramu, který ředitel předložil sněmovnímu kontrolnímu výboru loni v únoru 2015. Zásadní útlum činnosti dceřiné společnosti Holte nastal loni v dubnu, kdy nemocnice dobudovala vlastní ekonomický úsek a začala se sama starat o účetnictví. Nemocnici to podle mluvčí přineslo roční úsporu v řádu desítek milionů korun. Likvidace Holte Medical by měla začít v červenci.

-čtk-