Počítače mohou vyvolat falešnou krátkozrakost, kdy dočasně ochabne přetížený zaostřovací sval v oku. Po odpočinku sval zregeneruje a schopnost zaostřovat se vrací. Horší je krátkozrakost trvalá. Foto: Flickr

Jak chránit zrak před poškozením z dlouhého sledování monitoru počítače

Devět z deseti lidí, kteří sedí alespoň tři hodiny denně u počítače, trápí syndrom počítačového vidění. Bolí je hlava, pálí oči a mají potíže se zaostřováním. Hrozí i poškození zraku, nejvíc dětem do sedmi, osmi let, kdy zrak ještě není ustálen. Odborníci radí dodržovat pravidla, která riziko omezí.

 

Při dlouhodobém sledování monitoru se objeví pocit suchého oka spojený s pálením očí, pocitem písku a řezání v očích. Pokud se počínající příznaky neléčí, rohovka osychá a tvoří se na ní vlákna, která nepříjemné pocity zhoršují, řekla ČTK oční lékařka kliniky DuoVize Jana Mikšovská.

„Zároveň se oslabuje přirozená ochrana rohovky, epitel a slzný film, což usnadňuje průnik infekce rohovkou a vznik rohovkového vředu. Ten může vést až ke vzniku neprůhledné vrstvy na rohovce, k prasknutí rohovky nebo i nutnosti její transplantace,“ varovala.

Počítače mohou vyvolat falešnou krátkozrakost, kdy dočasně ochabne přetížený zaostřovací sval v oku. Po odpočinku sval zregeneruje a schopnost zaostřovat se vrací. Horší je krátkozrakost trvalá jako následek pravidelného a dlouhodobého přetěžování zaostřovacího svalu.

V Česku trpí krátkozrakostí pětina obyvatel. „Dnes se přikládá velký význam v progresi krátkozrakosti právě nadměrné zrakové zátěži do blízka,“ potvrdila primářka oční kliniky NeoVize docentka Šárka Skorkovská.

Vyhnout se zcela práci na počítači není většinou možné. Odborníci proto radí zavést do denního režimu pravidlo 20/20/20. Po každých dvaceti minutách práce na počítači se nejméně na dvacet vteřin zadívat na bod vzdálený minimálně 20 stop, což odpovídá zhruba šesti metrům. Člověk uleví zaostřovacím svalům, procvičí oči a zabrání vysychání rohovky.

Vzdálenost očí od monitoru by měla být podle optometristky Veroniky Halíkové zhruba 60 centimetrů. Monitor by měl být ve výšce očí, tím se docílí správného držení hlavy a omezí bolest očí, zad a krční páteře. Důležité je i osvětlení, bílé nebo žluté světlo by mělo být rozptýlené po celé pracovní ploše, osvětlená má být pracovní plocha, ne oko.

K opatřením pro zrak dětí doplnila Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko, že žádná jednostranná zátěž není pro dítě vhodná. Rodiče by proto měli zajistit, aby se střídal v činnostech dítěte pohled na dálku, střední vzdálenost a do blízka, tedy hraní venku, doma a činnosti s pohledem do blízka, což může být například i počítač.

-čtk-