Zákon by měl motivovat pojišťovny, aby usilovaly při náboru o nemocné pacienty a pak pro ně chystaly preventivní programy, které by snížily náklady na jejich léčení tím, že zabrání komplikacím. Foto: koláž ZD

Pojišťovny by měly dostat při přerozdělení víc peněz na chroniky

Na diabetiky či hypertoniky mají dostat zdravotní pojišťovny víc peněz, což přispěje ke zlepšení péče o chronické pacienty. Pojišťovnám se také mají kompenzovat vysoce nákladní pacienti. Změna je v novele, kterou dostane v pondělí vláda, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Do systému touto změnou další peníze nepřitečou, budou ale lépe rozděleny, uvedl.

 

Němeček potvrdil, že změna bude výhodná pro ty pojišťovny, které mají výrazně vyšší podíl chronických a vysoce nákladných pacientů, což je zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna. Mohly by jí tak stoupnout příjmy ročně o stovky milionů korun. Pro většinu zaměstnaneckých pojišťoven změna výhodná nebude, o tyto peníze naopak přijdou. Letos dají pojišťovny na péči zhruba 250 miliard korun.

V současné době si pojišťovny přerozdělují vybrané pojistné podle věku a pohlaví pojištěnců. To by mělo zabránit, aby měly zájem jenom o mladé a zdravé pojištěnce. „Nicméně na základě analýz jsme došli k tomu, že jenom tato dvě kritéria nedostačují. Chceme více zohlednit prvek počtu skutečně nemocných, chronických pacientů, proto se zavádí přerozdělení také podle průměrné spotřeby léků,“ řekl ministr.

Zákon by podle něj měl motivovat pojišťovny, aby usilovaly při náboru o nemocné pacienty a pak pro ně chystaly preventivní programy, které by snížily náklady na jejich léčení tím, že zabrání komplikacím. Podobný princip se podle ministra užívá i v řadě evropských zemí. „Myslíme si, že to zajistí nemocným lidem lepší dostupnost péče, lepší dostupnost služeb,“ dodal ministr.

Ke kompenzacím za mimořádně nákladné pacienty náměstek Tom Philipp doplnil, že riziko budou sdílet všechny pojišťovny, takže pro mateřskou pojišťovnu nebudou takovou finanční zátěží. „Pro pacienta je to výhodou, pro pojišťovnu nebude takovou zátěží, čili mu poskytne co nejvíc, co bude potřeba,“ vysvětlil. Vzniknou nové nákladové skupiny podle spotřeby léků, některé nemoci mohou být léčeny jednoduššími a levnějšími léky, od určitého stupně dražšími, například biologickými. „To se při přerozdělení zohlední, aby pojišťovna neměla jakkoli tendenci se jich zbavovat,“ dodal.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý ČTK sdělil, že pokud VZP získá díky změnám v přerozdělení víc peněz, dá je všechny na zdravotní služby. „Ve výsledku by se tak mohl ještě zvětšit náskok VZP oproti ostatním pojišťovnám v tom, kolik dává na péči o každého svého klienta,“ řekl a upřesnil, že VZP dala v roce 2014 na klienta v průměru 23.899 korun. Druhá v pořadí, největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, dala 20.722 korun a nejméně dala Revírní bratrská pokladna 19.261 korun.

-čtk-