Foto: UNHCR

S příchodem mrazů roste na Balkáně počet nemocných běženců

Lékaři pracující v uprchlických táborech na Balkáně upozorňují, že s příchodem mrazů se prudce zvýšil počet onemocnění mezi migranty. Podle organizací International Medical Corps (IMC) a Lékaři bez hranic (MSF) většina pacientů trpí chorobami dýchacího ústrojí, jako je zánět průdušek a chřipka, píše zpravodajská stanice BBC.

 

Běžencům je v Srbsku nabízena zdravotnická pomoc, teplé oblečení a potraviny ve dvou hlavních základnách pro uprchlíky. Jedna se nachází na jihu u hranic s Makedonií a druhá na severu u Chorvatska. Ve druhé, ve městě Šid, zřídil IMC provizorní kliniku.

„Minulý týden, když byla zima o něco mírnější, jsme tu měli denně 50 až 60 lidí,“ uvedla vedoucí týmu IMC v Srbsku Sanja Djuricová. „Tento týden, když teplota klesla, jich každý den přichází spíš kolem stovky. Téměř všichni trpí nemocemi dýchacích cest způsobenými zimou,“ dodala.

„Jsme na cestě smrti,“ povzdechl si Liad Maarí, který utekl s bratrovou rodinou ze Sýrie před třemi týdny a cestou je zastihlo silné sněžení. Do Evropy se vydali se čtyřmi dětmi, nejmladšímu jsou dva roky. Liadův sedmiletý synovec Muhammad trpí horečkou a hrudní infekcí.

„My vydržíme, ale bojím se o děti. Zima, nemoci a chlad,“ obává se Liad. Jedním dechem ale dodal, že Muhammadovo onemocnění není vážné. Rodina je podle něj rozhodnuta pokračovat v cestě do Německa, kde na děti čeká jejich otec.

Podobní migranti odmítající pomoc dělají zdravotníkům starost. „Někteří lidé po prohlédnutí odmítají další lékařskou pomoc. I když je jim doporučena hospitalizace, většina do nemocnice nejde. Chtějí jen jít dál… pro případ, že by se najednou zavřely hranice a oni by uvázli na místě,“ vysvětluje Tuna Turkman z odbočky MSF v Srbsku.

Lékaři také upozorňují na obrovský psychologický dopad na lidi, kteří se na takovouto cestu vydali. International Medical Corps má v Šidu i psychology, a i když migranti mají v úmyslu zdržet se jen několik hodin, zdravotníci a dobrovolníci mají chvilku na to, aby jim poskytli „psychologickou první pomoc“.

„Jde o emocionální uklidnění, empatické naslouchání a povzbuzování,“ upřesňuje Sanja Djuricová. „Ti lidé jsou vděční už jen za to, že je někdo vyslechne,“ dodává.

-čtk-