Nemocnice dostanou letos na zálohách od VZP 70,5 miliardy korun, což je o 7,6 procenta víc než v roce 2014. Foto: koláž ZD

VZP přidá nemocnicím na zálohách miliardy. Podívejte se na seznam nemocnic a kolik dostanou

Nemocnice letos dostanou od největší zdravotní pojišťovny na zálohách o dvě miliardy více než loni a o pět miliard více než předloni. V porovnání s uplynulým rokem by mělo dostat více všech 149 nemocnic, s nimiž má VZP smlouvu. Asociace českých a moravských nemocnic ovšem upozorňuje, že navýšení záloh nemusí o ničem příliš vypovídat – v minulosti už se totiž stalo, že některé pojišťovny nastavily vysoké zálohy a následně chtěly část peněz po nemocnicích zpět. Na ujištění, zda skutečně k navýšení došlo, si tak musí počkat do příštího roku.

 

„Nemocnice v Česku dostanou letos od VZP na zálohových platbách minimálně o pět miliard korun více než ještě před dvěma lety, v roce 2014. To představuje nárůst o 7,6 procenta. S navýšením zálohových plateb na celkových více než 70,5 miliardy korun počítá zdravotně pojistný plán VZP. Ve skutečnosti však s největší pravděpodobností bude uvedená částka ještě o něco vyšší – vedení pojišťovny předpokládá další navýšení záloh například v takzvaných specializovaných centrech pro léčbu zvláště závažných nemocí, jako je rakovina, roztroušená skleróza, Parkinson a tak dále,“ přibližuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Nutno přitom podotknout, že VZP ubývají klienti. Zatímco v roce 2014, kdy pojišťovna poslala nemocnicím na zálohách 65,591 miliardy, měla 5,975 milionu klientů, zatímco letos by jich měla mít 5,908 milionu, tedy o 1,1 procenta méně.

Jak nárůst záloh hodnotí Asociace českých a moravských nemocnic? „Úhradová vyhláška navyšuje úhrady o tři procenta, takže by mělo dojít i k navýšení záloh. Jsou to ale zálohy a o těch se dá spekulovat. To, jakou dostanete zálohu, ještě neříká nic o tom, kolik bude platba. Každopádně zálohy se pak budou vyúčtovávat a případně vracet. Nemluvím teď o VZP, ale máme pojišťovny, které převýšily zálohy, zaplatily více, než musely, a tím si v době velkého výběru pojistného opticky snížily zůstatky na účtech, načež to pak nemocnicím zase zpátky vyinkasovaly. Realita se tedy uvidí za rok – to je stejné, jako když se zveřejňují povinně smlouvy. Na internetu maximálně uvidíte, kolik má nemocnice dostat, ale ne, kolik dostane – a to jsou dost velké rozdíly,“ poukazuje Stanislav Fiala, výkonný ředitel AČMN. Jeho slova pak potvrzuje i předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon. „Upozorňuji, že VZP mluví o zálohových úhradách, které nemusí být shodné s úhradami při vyúčtování,“ napsal ZD Břetislav Shon s tím, že smlouva pro tento rok ještě není podepsána.

Čeští zdravotníci by měli nyní dostat přidáno celkem pět procent na tarifních platech, což by mělo činit celkem cca 3,6 miliardy korun. U VZP je přitom pojištěno cca 60 procent lidí a podle pojišťovny by navýšení záloh mělo vystačit jak na pokrytí vyšších platů, tak na rozvoj péče o klienty. Co se pak týče obav z toho, že by zálohy mohly být uměle navýšeny, Oldřich Tichý nemocnice uklidňuje. „Snažíme se, aby to co nejvíce odpovídalo reálné produkci,“ uvádí. „V žádném případě by se také už neměly opakovat ojedinělé případy z konce loňského roku, kdy několik nemocnic, například Hornická nemocnice v Karviné, tvrdilo, že už nemají na péči o klienty VZP peníze,“ dodává Tichý.

Jak bude vypadat situace se zálohami od zaměstnaneckých pojišťoven, malé nemocnice zatím nevědí. „Od jiných pojišťoven zprávy nemáme. Jedna zdravotní pojišťovna se ale chystala dávat spíše nižší úhrady, přičemž navrhla takové dodatky na úhrady, nikoliv na zálohy, které byly nižší než dle vyhlášky. Jde o zaměstnaneckou pojišťovnu, nechci ji jmenovat, ale tam jsme dali nemocnicím doporučení, aby to odmítly,“ zdůrazňuje Stanislav Fiala.

Celkem plánuje letos VZP vydat za zdravotní služby pro své klienty 152 miliard korun. O ty se kromě nemocnic podělí také ambulantní lékaři, lázně, laboratoře a další zdravotnická zařízení. Tolik peněz nedá na léčení svých klientů ani všech šest zbývajících zdravotních pojišťoven dohromady.

VZP dá letos na péči o své pojištěnce 152,8 miliardy korun, celkové příjmy z výběru pojistného mají dosáhnout necelých 159 miliard. Peníze pak mají jít také na prevenci nebo do rezervního fondu, kde by na konci letošního roku měla mít pojišťovna uloženo 1,5 miliardy. Více o zdravotně-pojistném plánu VZP jsme psali zde.

Podívejte se, kolik která nemocnice dostala na zálohách v uplynulých letech a kolik dostane letos:

zalohy nemocnic 1zalohy nemocnic 2zalohy nemocnic 3zalohy nemocnic 4zalohy nemocnic 5zalohy nemocnic 6zalohy nemocnic 7zalohy nemocnic 8zalohy nemocnic 9zalohy nemocnic 10

Na vyžádání ZD poskytla VZP.

-mk-