Pepek námořník sice dodržuje zdravou výživu, i on má ale co zlepšovat. VZP by mu proto letos přidala 2500 korun na odvykání kouření. Foto: Flickr

Zdravá předsevzetí podpoří VZP příspěvky ve výši tisícikorun

Dali jste si dnes nějaká novoroční předsevzetí? Pokud ano, patří k tří čtvrtinové většině, která si v novém roce slíbí, že ve svém životě něco změní. Obvykle jde o zdravější životní styl, nějaká ta kila dolů, vale cigaretám nebo více pohybu. Pokud k některému z těchto kroků přistoupí pojištěnci VZP, dostanou k nim vedle dobrého pocitu také příspěvek. Celá zdravě žijící rodina tak může ušetřit tisíce.

 

Předsevzetí 1: Přestat kouřit

Na toto předsevzetí nabízí VZP svým klientům příspěvek až 2 500 korun. Podmínkou je léčba na doporučení ošetřujícího lékaře Centra pro závislé na tabáku nebo konzultanta odborného pracoviště České lékárnické komory a předložení platebních dokladů na léčivé přípravky. Více jsme psali zde.

„Účinek léčby závislosti na tabáku závisí na délce a míře odborné intervence. Bez ní je úspěšnost kolem pěti procent, s intenzivní dlouhou intervencí to může být až 40 procent,“ upozornila dříve Eva Králíková, vedoucí centra pro závislé na tabáku II. interní kliniky VFN v Praze na Karlově náměstí.

Předsevzetí 2: Více se hýbat

V roce 2015 byl příspěvek na pohybové aktivity mezi klienty VZP vůbec nejžádanějším benefitem. Celkem ho v tomto období čerpalo více než 287 tisíc klientů a pojišťovna jim vyplatila 140 milionů 805 tisíc korun. Dospělí mohou získat na vybrané pohybové aktivity příspěvek až 500 korun. U dětí je to dokonce dvojnásobek – 500 korun jim pojišťovna nabízí na pohybové aktivity organizované mimo školu a dalších 500 korun jim VZP přidá i na pohybovou aktivitu organizovanou Asociací školních sportovních klubů.

Předsevzetí 3: Zhubnout

Dospělým i dětem, u nichž je váha problém, je VZP připravena přispět na její snížení částkou až 500 korun. Podle průzkumů přitom trápí nadváha či obezita až 30 procent školáků, u dospělých jsou to pak dokonce více než dvě třetiny. Příspěvek je určen na sestavení jídelníčku při snižování obezity a nadváhy pod dohledem praktického lékaře, obezitologa či diabetologa. V roce 2015 takto 1587 klientů VZP získalo více než 780 tisíc korun.

Předsevzetí 4: Srovnat si myšlenky

V roce 2016 bude VZP svým dospělým klientům nově přispívat také na relaxační cvičení, tedy například na všechny typy jógy, tai-či, čchi-kung apod. Podmínkou toho, že takové cvičení bude mít nějaký efekt, je ovšem pravidelnost. Pro vyplacení příspěvku proto bude nutné, aby klient chodil na cvičení nejméně jednou týdně po dobu tří měsíců.

Předsevzetí 5: Lépe pečovat o zuby

Po několikaleté pauze obnovila VZP pro rok 2016 příspěvek na dentální hygienu. Může dosáhnout až částky 1000 korun a pojišťovna ho proplatí po předložení účtu dokládajícího, že částka byla uhrazena za dentální hygienu, kterou provedl zubní lékař nebo dentální hygienista. Naposledy přispívala VZP na tuto aktivitu v roce 2013, kdy tuto možnost využilo více než 47 tisíc lidí. Dá se proto předpokládat, že i teď bude o příspěvek velký zájem.

Více o příspěvcích na prevenci, které letos VZP rozdělí, jsme psali zde.

-vzp-