Doc. MUDr. Jana Prausová, přednostka Onkologické kliniky 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole. Foto: FN Motol

Alternativní medicína klasickou léčbu nenahradí, varuje předsedkyně onkologické společnosti

Zdravotní pojišťovny platí kontrolní onkologická vyšetření i pacientům, kteří odmítnou léčbu a rozhodnou se léčit rakovinový nádor alternativně – homeopatií, změnou stravy či tzv. pozitivním přístupem k životu. Potvrdila ve včerejším online rozhovoru na webu VZP předsedkyně České onkologické společnosti docentka Jana Prausová. Rozhovor se konal při příležitosti Světového dne proti rakovině.

 

„Každý pacient s nádorovým onemocněním má možnost a právo být sledován onkologem. Moje zkušenost s alternativní léčbou je jednoznačně negativní, nemůže nahradit klasickou protinádorovou terapii, která zahrnuje chirurgie, radioterapii či chemoterapii,“ uvedla.

Připomněla, že protinádorová léčba je vyvíjena mnoho let na základě vědeckých poznatků, studií na laboratorních zvířatech, klasických klinických studií fáze 1, 2, 3 na velkých souborech pacientů. „Tyto studie jsou statisticky vyhodnoceny a správný léčebný postup je vždy stanoven v léčebných standardech. Je logické, že toto nemůže nahradit alternativní léčba, kterou vymyslí doma jeden člověk,“ shrnula.

V rámci sledování možných metastáz i u pacientů, kteří se rozhodli pro alternativní medicínu, tak je podle Prausové možné provádět CT či nukleární a gynekologické vyšetření. Z online debaty vyplynulo, že například pacientka s rakovinou prsu, která odmítla operaci a volila alternativní medicínu, si testy ověřující, zda se rakovina nešíří dál do těla, musela platit. Šlo konkrétně o sono a odběry krve.

„Každý pacient s nádorovým onemocněním má možnost a právo být sledován onkologem. Pokud odmítne doporučovanou léčbu, žádáme podepsání negativního reversu, pacient poté odpovídá za svůj zdravotní stav a ten je s ním nadále konzultován,“ uvedla Prausová.

K dotazu na komerční připojištění na onkologické diagnózy, například rakovinu prsu, doplnila, že podle zásad České onkologické společnosti veškerá léčby má být dostupná v rámci veřejného zdravotního pojištění pro všechny pacienty s nádorovými onemocněními, a to včetně nákladné léčby.

„Žádné léčebné nadstandardy v onkologii neexistují, pacient si může připlatit například za jednolůžkový pokoj s příslušenstvím. Komerční připojištění nemá vliv na to, jaká bude nemocnému poskytnuta zdravotní péče,“ zdůraznila.

-čtk-