Předloha KSČM vznikla podle poslankyně Soni Markové proto, aby se vláda začala dělat to, k čemu se zavázala v programovém prohlášení. Foto: KSČM

Komunisté mají vlastní návrh na odvody státu do zdravotnictví, chtějí vytvářet rezervy

poziční KSČM navrhla změnu ve stanovení odvodů státu do zdravotnictví. Novelou zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění chce zavést automatickou valorizaci plateb státu. Úprava je podobná předloze, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví. Na rozdíl od ní ale neobsahuje takzvaný anticyklický mechanismus, řekla ČTK za předkladatele poslankyně KSČM Soňa Marková.

 

Opatření navrhované ministerstvem by mělo zajistit náhradu výpadku prostředků zdravotního pojištění za ekonomické krize. V dobách hospodářského rozvoje by ale naopak příspěvek státu zdravotním pojišťovnám naopak klesl. Markové se taková úprava nelíbí. „Když se ekonomice daří, měly by se vytvářet rezervy,“ podotkla poslankyně a připomněla, že rezervy pojišťoven v podstatě zachránily zdravotnictví v době poslední hospodářské krize.

Valorizace plateb státu by měla být podle novel KSČM i ministerstva vázána na všeobecný vyměřovací základ pro účely důchodového pojištění. Nyní jej může měnit každoročně vláda. Nový způsob stanovování plateb by měl přinést „průhledný a především předvídatelný vývoj výše pojistného hrazeného státem za skupinu státních pojištěnců,“ píšou poslanci KSČM v důvodové zprávě.

Stát odvádí pojistné zhruba za šest milionů lidí, například za děti, studenty, nezaměstnané a za důchodce. Letos je to 870 korun měsíčně. Komunisté odhadují, že v případě účinnosti jejich předlohy by platba příští rok vzrostla na 935 korun, v roce 2018 na 970 korun a o rok později na tisícikorunu. Vládní novela by byla o něco štědřejší, pro následující tři roky předpokládá měsíční odvody 943, 982 a 1023 korun.

Marková podotkla, že vláda se ke změně ve stanovování odvodů zavázala v programovém prohlášení. Předloha KSČM by měl kabinet přimět k tomu, aby začal konat. Ministerská novela je podle informací z knihovny připravované legislativy v připomínkovém řízení.

-čtk-