"Máme dopisy od obou pánů ministrů, že nechtějí působnost rozšiřovat, a já jsem velmi rád, že dojde k rozšíření toho, co zajišťuje stát, a že jak armáda, tak vnitro, se toho zhostí. Ale je pro nás ne úplně dobré, že to neřekli dříve," podotkl ministr zdravotnictví Němeček na margo obrany a vnitra. Foto: Tomáš Cikrt

Němeček: Tendr na leteckou záchranku bude pro šest krajů

Tendr na provoz letecké záchranné služby by se vypisoval pro šest základen z deseti. Armáda a policie, které nyní zajišťují po jedné základně, by si přibraly každá jednu další. Cena bude vycházet z toho, za kolik provozuje službu vnitro. Shodlo se na tom předsednictvo vlády, řekl dnes ČTK ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Uvítal, že po týdnech sporů a odkladů dostal konečně jasné zadání.

 

Vláda opakovaně projednání bodu odkládala, vicepremiér Andrej Babiš (ANO) napadl cenu připravovaného tendru 3,2 miliardy korun. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby celou leteckou záchranku zajišťoval stát.

„Je dohoda z předsednictva vlády, kterou já považuju za zadání, že dva z krajů, které teď zajišťují privátní poskytovatelé, zajistí jeden armáda a jeden ministerstvo vnitra. Nám zbude k zajištění šest krajů a my teď připravíme předběžné vyhlášení výběrového řízení na šest základen na tři roky plus opce jeden rok, celkem čtyři roky,“ uvedl Němeček.

Na diskuse o koncepci letecké záchranné služby tak podle něj budou další čtyři roky. Smlouvy se soukromými firmami Alfa-Helicopter, s.r.o. a DSA a.s. z roku 2008 vyprší na konci roku. S původním návrhem zadat provoz osmi základen opět soukromým firmám na osm let Němeček nepochodil.

Němeček připomněl, že než tento návrh dal, zkusil vyjednat s oběma silovými resorty, aby rozšířily působnost i na další základny. Za elegantní řešení považuje, aby stát převzal všechny základny, ubylo by mu starostí s výběrovým řízením. „Máme dopisy od obou pánů ministrů, že nechtějí působnost rozšiřovat, a já jsem velmi rád, že dojde k rozšíření toho, co zajišťuje stát, a že jak armáda, tak vnitro, se toho zhostí. Ale je pro nás ne úplně dobré, že to neřekli dříve,“ podotkl.

Armáda, která nyní obsluhuje Plzeňský a Karlovarský kraj, by měla zájem o Jihočeský kraj. S vnitrem, které zabezpečuje leteckou službu na území Prahy a Středočeského kraje, se ještě jedná. Je několik variant, mluví se o kraji Ústeckém či Libereckém, oficiálně ale zatím není nic dohodnuto.

V materiálu, který dá Němeček v pondělí vládě, se bude vycházet pro předběžné stanovení ceny z toho, za kolik provozuje svoji základnu vnitro. Cena bude ale jen orientační, aby mohla být zakázka vyvěšena. Mezi tím vyjedná Němeček další posudek, který stanoví reálnou cenu vrtulníků. Dva existující posudky se totiž liší právě ve stanovení životnosti vrtulníků, levnější za 1,739 miliardy ji stanoví na 50 let, dražší za 3,788 miliardy na deset let. V původním zamítnutém návrhu uváděl Němeček jako orientační cenu předchozí zakázky 3,128 miliardy korun.

Třetím posudkem by měla být stanovena maximální cena zakázky. O vypracování posudku už Němeček jedná s akademickou institucí. Vyzval také ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby „udělal pořádek“ v činnosti znaleckých institucí. „To asi není v pořádku, že jsou tu znalecké instituce s kulatým razítkem státu, které na jednu a tu samou věc dají posudky, které se liší o 50 procent,“ poznamenal.

-čtk-