Otevření operačních sálů v nemocnici Třinec - Sosna, zprava: náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Ing. Jiří Martinek, primář chirurgického oddělení Dr. Daniel Worek a ředitel nemocnice Ing. Tomáš Stejskal. Foto: NTS

Ředitel Nemocnice Třinec – Sosna: Personálně jsme stabilní, s Podlesím si nekonkurujeme

Moravskoslezský kraj zavedl v roce 2013 krizové řízení svých čtyř nemocnic a vždy dvě řídí jeden ředitel. Tomáš Stejskal tak vede jak nemocnici ve Frýdku-Místku, tak i v Třinci-Sosně. O druhé jmenované s ním hovořil Zdravotnický deník. Ředitel míní, že zatím personální situaci zvládají a daří se jim i zajistit navyšování platů o pět procent jak loni, tak i letos. Trápí ho ale odpisy, které – na rozdíl od fakultních nemocnic – z jím vedeného zařízené odsávají milióny. A s nemocnicí Podlesí, která je ve stejném městě, nemá žádný problém, každá má jiné zaměření a nekonkurují si.

 

Zdravotnická zařízení napříč republikou se potýkají s nedostatkem lékařů a sester. Jak je to ve Vaší nemocnici?

Problematickou situaci v podobě nedostatku zdravotnického personálu si uvědomují nebo již pociťují všechna zdravotnická zařízení. Rozdílná je pouze intenzita.

V naší nemocnici je v personální oblasti situace zatím stabilní, ale dovedu si jí z tohoto pohledu představit v lepší kondici. Některá oddělení jsou zcela saturované a to jak lékaři, tak nelékaři, u některých začínáme cítit tlak na zajištění personálu. Snažíme se dlouhodobě udržovat počty a strukturu kvalifikovaných zaměstnanců nad počty definovanými vyhláškou o minimálním personálním vybavení a zajistit tak podmínky k zajištění kvalitně poskytované zdravotní péče.

Snad se ale začíná blýskat na lepší časy, protože o katastrofálním systému vzdělávání lékařů a nelékařů snad už začaly kompetentní osoby jednat. Snad se již brzy dočkáme úpravy zákonů, ale problém vidím ve středním školství, kdy pro mladé studenty – muže – je studium medicíny asi nezajímavé, protože jsou na lékařských fakultách ve výrazné menšině a pro fyzicky náročné obory například chirurgie, ortopedie, v tom vidím v nedaleké budoucnosti značný problém.

Jaké kroky děláte k tomu, abyste personál k vám přilákali?

Pokud máte na mysli náborové příspěvky či jiné jednorázové akce pro získání nových zaměstnanců, tak touto cestou se naše nemocnice nevydává. Jsme stabilní zaměstnavatel, který se snaží dlouhodobě podporovat a motivovat své zaměstnance, celkově vytvářet příznivé pracovního prostředí.

Vše je samozřejmě dáno finančními možnostmi nemocnice. Pro všechny zaměstnance je samozřejmostí 5 týdnů dovolené a výrazný příspěvek na závodní stravování.  Dále bych rád zmínil příspěvek na penzijní připojištění a příspěvek na kulturu, sport a rekreaci formou poukázek, který jsme zavedli v letošním roce. Nemocnice pro své zaměstnance rovněž pořádá sportovní a kulturní akce, další zajímavý benefit je možnost využití rehabilitačních procedur. Významnou položkou v našeho rozpočtu je rovněž výdaj na vzdělávání zaměstnanců, které se snažíme aktivně podporovat.

U studentů lékařských fakult nabízí naše nemocnice, ve spolupráci se svým zřizovatelem, možnost získání stipendia.  S každým zájemcem vede náměstek ředitele pro léčebnou péči pohovory, je s nimi v kontaktu, a na základě těchto informací jim pak nabízíme konkrétní možnosti uplatnění, které se v rámci možností přibližují co nejvíce jejich představám.

Odráží se na personální situaci v třinecké nemocnici nějak blízké sousedství Nemocnici Podlesí? Přetahují si nemocnice zaměstnance?

Sousedství naší nemocnice s Nemocnicí Podlesí nemá zásadní dopady na personální situaci v naší nemocnici, samozřejmě dochází k odchodům zaměstnanců do jiných zdravotnických zařízení a tedy i do Nemocnice Podlesí, ale také k nám zaměstnanci přicházejí. Situace byla problematická v minulosti. Obě nemocnice si ale dnes konkurují jen minimálně a okrajově a daří se nám spolupracovat.

Specializují se každá z těchto nemocnic na některé segmenty, a pokud ne, jak se dělí o pacienty?

Naše nemocnice poskytuje komplexní akutní a plánovanou péči v řadě odborností, Nemocnice Podleší se dnes téměř výhradně specializuje na kardiovaskulární program, takže vztahy mezi nemocnicemi mají více charakter spolupráce než vzájemné konkurence.

Státem řízené nemocnice přidávaly loni i letos pět procent na platech. Podaří se i ve Třinci navýšit mzdy, případně o kolik?

Samozřejmě. Od 1. ledna 2015 i 2016 jsme realizovali uváděné pětiprocentní navýšení platových tarifů, tak jak definuje příslušné nařízení vlády.

Všichni zaměstnanci dostali nové platové výměry. Pro Vaši představu, úprava platových tarifů činí pro rozpočet nemocnice pro rok 2016 navýšení cca 15,5 miliónu korun. A připravujeme další změny v systému odměňování.

Jaké bylo v uplynulém roce hospodaření nemocnice, co na tom mělo největší podíl?

Hospodaření nemocnice před zohledněním daně z příjmu právnických osob skončilo v loňském roce při celkovém obratu nemocnice, který činí cca 646 miliónů korun, v mírné ztrátě – 1,3 miliónu korun. Na celkové hospodaření nemocnice mělo vliv především nastavení úhrad od zdravotních pojišťoven a navýšení platových tarifů od 1. ledna 2015.

Daleko více mě trápí nesystémové nastavení legislativy v oblasti daňové uznatelnosti nákladů na odpisy, naše nemocnice i při tomto záporném hospodářském výsledku musí odvést daň ve výši 3,2 miliónu korun. Bohužel touto nesystémovou změnou nejsou zatíženy všechny nemocnice, ale pouze ty, jejichž zřizovatelem není stát a jsou příspěvkovými organizacemi. Fakultní nemocnice a další státem přímo řízené organizace mají odpisy daňově uznatelné a tedy tyto miliony do státního rozpočtu odvádět nemusí.

V uplynulém roce jste opravili operační sály. Chystá nemocnice nějaké další investice a novinky pro pacienty?

Rekonstrukce operačních sálů byla technicky náročná a nákladná investice v hodnotě přes 80 miliónů korun.

Pro tento rok chystáme, byť ne tak nákladné, ale velmi potřebné rekonstrukce JIP oddělení – v květnu bychom měli zahájit rekonstrukci chirurgické JIPky v předpokládané hodnotě kolem 4O miliónů korun a následně po ukončení stavby a uvedení chirurgické JIPky do provozu, věřím, že v listopadu nebo prosinci tohoto roku, zahájíme rekonstrukci JIP dětského oddělení.

-mk-