Kritický je přechod z péče dětského lékaře do ambulance praktického lékaře pro dospělé. Do 18 let sleduje pacienty pediatr, později mohou mít nemocní pocit, že šlo jen o dětské onemocnění, které není třeba dál sledovat. Dětem se věnuje letošní světový den ledvin. Foto: worldkidneyday.org

Světový den ledvin se letos zaměří na děti

Světový den ledvin se letos zaměří na děti, ohroženy mohou být už v raném věku. Rodiče by si měli všímat indicií, které ukazují na to, že něco není v pořádku. Onemocnění ledvin může být vrozené, na první pohled nemusí být patrné. Může také jít o vrozenou vlohu k některým onemocněním, například vysokému krevnímu tlaku, který může vést až k selhání ledvin. Ve vybraných nefrologických ambulancích poskytnou lékaři 10. března dospělým bezplatné konzultace.

 

K častým zdravotním problémům u dětí, jež mohou vést až k selhání ledvin, patří vrozené vývojové vady močového ústrojí. Problém může být na úrovni ledvin, v močovodech, močovém měchýři či močové trubici.

„Rodiče by si měli všímat, zda je močení dítěte pravidelné, plynulé, dostatečně silným proudem, jestli dítě při močení musí tlačit nebo je neklidné. Jsou i nespecifické signály, jako opakované horečnaté stavy bez zjevných příčin, poruchy močení nebo i celkové neprospívání dítěte,“ řekla lékařka ČTK. Pokud má dítě časté infekce močových cest, je to podle ní také důvod k vyhledání dětského nefrologa nebo urologa.

Kritickým obdobím je dospívání. Podrobnější vyšetření je nutné při častých infekcích močových cest. Může jít jen o špatný hygienický návyk, ale také o vážnou poruchu. Riziko stoupá při zahájení sexuálního života. Infekce se z dolních močových cest může rozšířit až na ledviny.

„U nás je rozšířená představa, že selhání ledvin je onemocnění vyššího věku. To je jenom část pravdy. Většina onemocnění trvá desítky let, než jsou ledviny tak poškozené, že pacient potřebuje dialýzu či transplantaci. Proto je nutné hledat onemocnění ledvin již v mladším věku,“ uvedl primář dialyzačního střediska NephroCare v Praze-Krči Petr Táborský.

Kritický je podle něj přechod z péče dětského lékaře do ambulance praktického lékaře pro dospělé. Do 18 let sleduje pacienty pediatr, později mohou mít nemocní pocit, že šlo jen o dětské onemocnění, které není třeba dál sledovat, a nepřihlásí se do péče nefrologa pečujícího o dospělé. „Bohužel jen málo nemocí ledvin lze vyléčit beze zbytku, většina vyžaduje celoživotní nefrologickou péči,“ připomněl primář.

Ke špatnému stavu ledvin přispívá nadměrné solení. České děti spotřebují až čtyřikrát víc soli, než potřebují. Denní dávka je pro ně půl kávové lžičky. Velká většina spotřebované soli je v hotových potravinách, v jídlech z rychlého občerstvení a slaných brambůrcích. Při nákupu potravin se podle Táborského vyplatí sledovat složení a volit méně slané varianty.

-čtk-