Takzvaný protikuřácký zákon, který předložila vláda, přinese omezení i pro prodej a podávání alkoholu. Na poslední chvíli se hledají různé kompromisní formulace. Například komplexní návrh poslance Krákory, posvěcený zdravotním výborem, počítá mj. se zvýšením limitu povoleného alkoholu na veřejných sportovních akcích ze čtyř na 4,3 objemová procenta, což zahrne všechna výčepní piva. Foto: Flickr

Bitva o kouření a pití alkoholu jde do finále. Němeček chystá ústupky

Co nejtvrdší protikuřácký zákon, který by razantně omezoval i pití alkoholu na veřejnosti, si přeje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. (ČSSD). Jeho přání se mu ale zřejmě nesplní. Ve třetím čtení zákona v Poslanecké sněmovně bude muset podle informací České justice alespoň částečně ustupovat. Restrikcím by tak mohly uniknout například elektronické cigarety a od nekuřáckých vyhlášek by měly být osvobozeny obce a města.

 

Závěrečné čtení v Poslanecké sněmovně, které by mělo proběhnout již příští týden, bude nepochybně provázet bouřlivá diskuze. Takzvaný protikuřácký zákon, který předložila vláda, zakazuje kouření v restauracích, barech, kavárnách, vinárnách a dalších podobných zařízeních. Předloha přinese omezení i pro prodej a podávání alkoholu. Pokud by norma prošla v současné verzi, zakázáno bude kouřit nejen v restauracích, ale také na jejich předzahrádkách, terasách nebo v polootevřených stanech, tedy například i na letních festivalech. „Jsem přesvědčen, že pokud ministerstvo alespoň částečně neustoupí, neprojde zákon ani hlasy koaličních poslanců,“ řekl České justici poslanec ústavně právního sněmovny výboru Marek Benda (ODS).

Nekuřácká a méně alkoholická společnost

V kuloárech se hovoří o tom, že Němeček drobné změny chystá. Sněmovní zdravotnický výbor nakonec nedoporučil do návrhu vložit úlevu pro elektronické cigarety. Pozměňovací návrh, který by vyjmul e-cigarety z přísné regulace, připravila trojice poslanců Běhounek, Koskuba, Jakubčík. Přestože se diskuse stáčela spíše ve prospěch e-cigaret, v hlasování bylo 8 členů výboru pro a 11 proti, dva se zdrželi. Ministerstvo i zpravodaj přijetí pozměňovacího návrhu v jeho široké podobě nedoporučili, nicméně poslanci počítají s tím, že se rodí kompromisní řešení.
Náměstkyně Němečka Lenka Teska Arnoštová už na schůzce výboru předeslala, že je resort zdravotnictví ochoten zákazu jejich používání ustoupit v zařízeních stravovacího provozu. Jinak je ale postoj ministerstva i v této otázce velmi striktní. „Prostřednictvím tohoto zákona jdeme k nekuřácké a méně alkoholické společnosti,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar před poslanci s odkazem na pověst České republiky ve světě. Pokud by zákon prošel v navrhované podobě, bude mít ČR nejtvrdší protikuřácká opatření v celé Evropské unii.

Podle informací České justice by ministerstvo bylo dále ochotno udělat ústupky tomu, aby obce a města měly kompetenci zakázat kouření na veřejně přístupných akcích. Svaz měst a obcí již předeslal, že by taková pravomoc byla nadbytečnou zátěží. Pro obce by navíc bylo velice obtížné dodržování takové vyhlášky kontrolovat. „V současné době provádí kontrolu zákazu kouření obecní policie. V této souvislosti nedochází ke kontrole zákazu kouření ve všech městech, ale pouze v 368 obcích, které mají zřízenou obecní policii,“ upozornil předseda Svazu František Lukl poslance. Ti z ústavně právního výboru ho vyslyšeli a navrhli kýženou pasáž normy vypustit. I ze Senátu se ozývají hlasy, že pokud by v zákoně tato pravomoc obcím zústala, postaví se k celé normě senátoři ústavně právního výboru negativně.

Poslanci navrhují zřízení kuřáren

Podáno bylo k protikuřáckému zákonu na ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny celkem osm pozměňovacích návrhů. K nejzásadnějším změnám, které výbor odhlasoval, patří povolení kuřárny nejen v budovách souvisejících s veřejnou dopravou, jak navrhuje zákon, ale i v budovách ostatních. Změnit by se podle poslanců ÚPV dále měla i definice vymezující vnitřní prostor tak, aby se zákaz kouření nedotkl předzahrádek či atrií.

Jediný z odsouhlasených pozměňovacích návrhů na ÚPV, k němuž dalo souhlas i ministerstvo, se týkal úpravy obsahu alkoholu v nápojích, které je možné podávat na sportovních akcích. Stejný pozměňovací návrh zvyšující povolený obsah z čtyř na 4,3 procenta alkoholu už ostatně na lednovém zdravotnickém výboru nadnesl poslanec Leoš Heger (TOP 09) s tím, že jde o hranici pro výčepní pivo.

Pokud zákon projde sněmovnou, odehraje se o jeho podobu ještě bitva v Senátu. Prezident Miloš Zeman už avizoval, že normu vetovat nehodlá, přestože ji považuje za nesmyslnou.

(epa)

Článek vyšel na našem sesterském webu Česká justice