Fluoridace snižuje výskyt zubních kazů. Česko je v počtech zubních kazů na průměru Evropy, proti západním zemím zaostává. Foto: Wikipedie

Doporučené postupy pro zubaře: fluoridace snižuje výskyt kazů

Přestože fluoridace, tedy potření chrupu roztokem nebo speciálním gelem, zvyšuje odolnost zubní skloviny, a tím chrání před vznikem kazu, pacienti o ni moc nežádají a zubní lékaři ji příliš nenabízejí. Zdravotní pojišťovny hradí fluoridaci dospělým jednou za rok a dětem dvakrát do roka. Příručka shrnující doporučení a postupy v prevenci zubního kazu u dětí a mládeže vyšla poprvé v ucelené a laikům srozumitelné formě.

 

„Jedná se o první komplexní publikaci, která vznikla na základě vědeckých důkazů,“ řekla spoluautorka publikace předsedkyně České společnosti pro dětskou stomatologii docentka Vlasta Merglová. Cílem bylo vytvořit návod pro zubaře k rozhodování o postupu léčby i využití preventivních opatření tak, aby dětský chrup zůstal zdravý.

„Zvýšený obsah fluoridů v ústním prostředí snižuje riziko odvápnění skloviny ve chvíli, kdy v ústech začne být kyselo, tedy cukr plus bakterie,“ uvedl předseda Purkyňovy stomatologické společnosti profesor Zdeněk Broukal. Fluoridy pomáhají i tomu, aby se minerál vrátil do skloviny, a tím se i malá narušení opravila.

O přínosech fluoridů pro zdravý chrup jsou podle Broukala jednoznačné důkazy. Fluoridace snižuje výskyt zubních kazů. Česko je v počtech zubních kazů na průměru Evropy, proti západním zemím zaostává. „V osmdesátých letech byly zuby československých dětí výstavní síní dětských zubů v Evropě, to už neplatí,“ řekl.

Čeští školáci na tom před 25 až 30 lety byli výborně, nyní jsou v průměru. Lépe jsou na tom například Rakousko, Německo či Francie. „Školní děti v Česku mají zhruba dva zkažené zuby ve 12 letech, průměr Evropy je obdobný, ale ve Skandinávii, Nizozemsku či Belgii je to jen jeden zkažený zub nebo i méně,“ dodal.

Doporučené postupy, které jsou zacíleny podle věku a zdravotního stavu dětí, by se měly stát pomůckou pro zubaře také v komunikaci s rodiči. Ti by se měli v ordinaci dozvědět například to, kdy začít u dětí s ústní hygienou, jak často a jak čistit zuby, na jaké potraviny dávat pozor a kolik fluoridů by měla obsahovat zubní pasta pro děti různého věku.

Podle průzkumu agentury Datank z přelomu ledna a února více než polovina z 300 dotázaných nevěděla o možnosti fluoridace u zubaře a devět z deseti o ni nikdy nežádalo. Zubař ji nikdy nenabídl 68 procentům účastníků průzkumu.

Posilovat zubní sklovinu mohou lidé také zubní pastou s dostatečným obsahem fluoridů a fluoridačními přípravky z lékáren. Průzkum ukázal, že 64 procent lidí používá některý z prostředků zubní péče s fluoridy, nejčastěji zubní pastu. Minimálně dvakrát denně si s ní čistí zuby 73 procent lidí. Se zubními gely s vyšším obsahem fluoridů má zkušenost 31 procent dotázaných.

-čtk-