Profesor Josef Vymazal připravoval kromě tendru na leteckou záchranku také důležité zákony o vzdělávání jak pro lékaře a farmaceuty, tak pro nelékařská zdravotnická povolání. Na podzim vzdělávací zákon hájil i na sjezdu lékařské komory, odkud je náš snímek. Foto: Tomáš Cikrt

Náměstek Josef Vymazal zřejmě příští týden rezignuje ze zdravotních důvodů

Náměstek ministerstva zdravotnictví pro zdravotní péči profesor Josef Vymazal (ANO) je delší dobu na zdravotní dovolené a zřejmě příští týden rezignuje právě ze zdravotních důvodů. O této možnosti se na ministerstvu spekuluje již několik dní. Nevyloučil ji ani sám profesor Vymazal v krátkém telefonátu se Zdravotnickým deníkem. Náměstkovo jméno se v poslední době opakovaně objevilo v souvislosti s výběrovým řízením na leteckou záchrannou službu. Byl totiž odpovědný za zadání posudku expertům dopravní fakulty ČVUT, na základě kterého pak chtělo ministerstvo zdravotnictví tendr připravit, včetně cenových podmínek. Tento posudek ovšem rozčílil jeho stranického šéfa ministra financí Andreje Babiše, protože došel ke zcela jiným částkám, než posudek policie, s nímž Babiš proti tendru argumentoval. Josef Vymazal se tak ocitl mezi dvěma ministry jako mlýnskými kameny.

 

Zdravotnickému deníku se podařilo krátce s profesorem Vymazalem hovořit. „V pondělí se vrací pan ministr z dovolené a k těmto otázkám se vyjádřím až po poradě a konzultaci s panem ministrem,“ odpověděl nám na přímý dotaz, zda odchází z ministerstva. Na doplňující otázku, zda to tedy znamená, že tuto možnost zcela reálně zvažuje, reagoval těmito slovy: „Nechci to takto komentovat, já jsem měl řekněme nějaké nečekané zdravotní potíže, bohužel, poprvé v životě.“ Zdravotnický deník tedy popřál panu náměstkovi hodně zdraví a interpretuje jeho slova tak, že skutečně hodlá po návratu ministra z dovolené podat rezignaci.

Tomáš Cikrt