Tendr na provoz vrtulníků letecké záchranné služby dostává tragikomický rozměr. Podmínky se mění, protože se Andreji Babišovi zdála cena zakázky moc vysoká, aby se po dvou měsících handrkování dospělo v podstatě ke stejné ceně. Foto: Koláž ZD

Nové podmínky tendru na leteckou záchranku: 1,2 miliardy na čtyři roky pro šest stanovišť

Upravená verze článku, na základě rozhodnutí vlády: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ve středu předložil vládě ke schválení odůvodnění významné veřejné zakázky „Provozování vrtulníků pro leteckou záchrannou službu“. Ustoupil tlaku ministra financí Andreje Babiše (ANO) a navrhl nové podmínky tendru: namísto současných 8 stanovišť se bude týkat pouze 6 a doba provozování bude zkrácena z 8 na 5 let s možností bez důvodu vypovědět smlouvu už po čtyřech letech. Vláda ovšem při nočním jednání návrh nakonec upravila tak, že je tendr pouze na 4 roky, bez dalšího prodlužování.  Největším paradoxem konečné podoby zakázky je její cena. Tu původní, která se rovnala ceně, za níž je provozována letecká záchranka v současnosti plus započtená inflace, nejvíce kritizoval právě Andrej Babiš, jenž proto požadoval, aby provoz převzal stát. Jenže když si své náklady spočítaly armáda a policie, dospěly k vyšším částkám, než za jaké dnes provozují leteckou záchranku soukromníci  (armáda dokonce dvaapůlkrát dráž). Když se přepočtou kalkulace policie na pětiletý tendr za nových podmínek, vycházejí náklady na 1,514 miliardy korun. Hodnota v současnosti dobíhající zakázky přepočtená dle nového tendru je nižší a činí 1,464 miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví proto stanovilo hodnotu veřejné zakázky na částku 1,5 miliardy korun. A protože vláda nakonec rozhodla, že tendr bude čtyřletý, schválila cenu zakázky ve výši 1,2 miliardy korun. Jinými slovy: je to zhruba stejná cena na jedno stanoviště a jeden rok, za jakou je provozována letecká záchranka posledních osm let.

 

„Maximální nepřekročitelnou nabídkovou cenu zakázky a všech jejich částí stanoví ministerstvo následně, a to na základě znaleckého posudku, jehož zadání ministerstvo v současné době poptává. Před zahájením vlastního zadávacího řízení bude tato maximální nepřekročitelná nabídková cena opětovně předložena vládě ke schválení,“ píše se v materiálu pro vládu, která by o něm měla rozhodnout dnes večer.

Armáda a policie si nově přiberou oproti současnému stavu každá navíc jedno stanoviště. Stát tak bude provozovat 4 stanoviště a soukromníci zbývajících šest stanovišť, pokud se do tendru za nových podmínek přihlásí. Konečným řešením je ovšem leteckou záchrannou službu stoprocentně provozovat státem. Nyní k tomu ale nemá potřebnou techniku a personál a tak nechá soukromníky ještě čtyři roky létat.

V zájmu otevření soutěže pro větší počet možných dodavatelů byla zakázka rozdělena na 6 částí. Materiál určený vládě vůbec nepočítá s tím, že by se do tendru nikdo nepřihlásil a neobsahuje žádný návrh řešení situace, kdyby se nepodařilo dospět k uzavření smlouvy se soukromníky a nebyla by služba po 1. lednu 2017 zajištěna.

Tomáš Cikrt