Na centrovou péči se, používá 162 léčivých přípravků. Biologické léky tvoří 90 procent, v průměru na pacienta za rok platí VZP přes 100.000 korun, v řadě případů ale i desítky milionů. Foto: Pixabay

VZP vydala loni za centrové léky 7,8 miliardy, ostatní zdravotní pojišťovny 4,6 miliardy korun

Zdravotní pojišťovny daly loni za léky pro specializovaná centra, kde se léčí rakovina, roztroušená skleróza či hemofilie, téměř 13 miliard korun. Podle vyjádření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) jde o nejrychleji rostoucí oblast péče. Nejvíc peněz jde na léčení rakoviny.

 

Do zdravotnických zařízení bylo loni dodáno 267 milionů balení léčivých přípravků za téměř 62 miliard korun bez marže a DPH.

„Meziroční reálný nárůst nákladů VZP na centrovou péči se započtením dopadu loňského poklesu DPH na léky je zhruba osm procent, meziroční nárůst klientů zařazených do centrové péče je 11,25 procenta,“ řekl dnes novinářům náměstek ředitele Petr Honěk.

Upřesnil, že celkem na léky dala VZP loni 33,7 miliardy korun, z toho 20,9 miliardy za léky na recept, 7,8 miliardy za centrová léčiva a zbytek za tzv. zvlášť účtované přípravky.

Počet pacientů i náklady VZP na centrovou péči rostou. Zdroj: VZP
Počet pacientů i náklady VZP na centrovou péči rostou. Zdroj: VZP

Zdravotní pojišťovny vyjednávají v těchto dnech úhrady za centrové léky pro letošní rok. VZP podle Hoňka počítá s navýšením úhrad o deset procent, poprvé by tak její náklady na centra měly přesáhnout osm miliard, předpokládá se 8,5 miliardy korun.

Šest zaměstnaneckých pojišťoven sdružených v SZP uvádí meziroční reálný nárůst nákladů na centrovou léčbu o 12 procent. VZP na ni dala loni 7,8 miliardy, ostatní pojišťovny 4,6 miliardy korun. VZP má 57 procent klientů, ostatní pojišťovny 43 procent. Vzhledem k tomuto počtu klientů by měly zaměstnanecké pojišťovny vydat na centrovou péči kolem šesti miliard. Rychlejším nárůstem tento nepoměr postupně snižují.

Honěk uvedl, že na centrovou péči má VZP smlouvu s 58 poskytovateli, je poskytována v 55 diagnostických skupinách, užívá se 162 léčivých přípravků. Biologické léky tvoří 90 procent, v průměru na pacienta za rok platí VZP přes 100.000 korun, v řadě případů ale i desítky milionů.

S příchodem levnějších variant, tzv. biosimilars, se podle Hoňka daří výdaje na biologickou léčbu snižovat, mohou do ní tak být zařazováni i pacienti v nižších stádiích nemoci, kteří ji dosud nedostávali.

VZP vede od roku 2006 evidenci nákladných pojištěnců, do konce loňska v ní je 81.003 pacientů, ke konci roku 2015 bylo léčeno 26.114 pacientů. Mezi lety 2010 a 2015 stouply roční počty léčených z 17.871 na 26.114 a úhrada za ně ze 4,2 miliardy na 7,8 miliardy korun. SZP uvádějí nárůst výdajů na léky pro centra ve stejném období z 1,3 na 4,8 miliardy korun.

Loni začala VZP nově hradit 28 léčivých přípravků, respektive rozšířila jejich indikaci pro nové diagnózy. Pocítili to nejvíc pacienti léčení hematoonkologickými přípravky, antivirotiky, léky na HIV, roztroušenou sklerózu a zhoubné nádory prsu a plic.

-čtk-