Cynické heslo "Náš exodus, váš exitus," vymyslela právě agentura Jiřího Hrabovského. Foto: Koláž ZD, reprofoto Česká televize

Komoře pomůže s kampaní agentura známá z akce Děkujeme, odcházíme

S kampaní nazvanou Zdravotnictví volá o pomoc pomůže České lékařské komoře (ČLK) agentura Ewing PR Jiřího Hrabovského, která před pěti lety vedla kampaň Lékařského odborového klubu (LOK) s hromadnými výpověďmi nemocničních lékařů Děkujeme, odcházíme. Spolupráci s ní schválilo představenstvo ČLK. Informaci www.e15.cz potvrdil dnes ČTK mluvčí komory Michal Sojka s tím, že schválen je finanční rámec a téma.

 

„Situace je vážná, kvůli nedostatku personálu v nemocnicích nemůže už ČLK garantovat kvalitu lékařské péče,“ uvedl. ČLK pořádá v těchto týdnech sérii tiskových konferencí, na nichž předkládá fakta o nedostatku lékařů a špatné personální situaci nemocnic.

Kampaň vedená agenturou by podle Sojky měla být vedena v první fázi na sociálních sítích, aby se informace „dostaly co nejvíc mezi lidi“. Vrcholit by měla s podzimními krajskými volbami, komora chce učinit zdravotnictví jejich zásadním tématem, protože kraje spravují řadu nemocnic a ambulancí a zodpovídají za dostupnost péče na svém území.

Podle webu chystá ČLK „menší akci Děkujeme, odcházíme“. Sojka podrobnosti zatím upřesnit nechtěl, sděleny budou na tiskové konferenci při startu kampaně, řekl. Podle webu připadá v úvahu jako forma protestu dodržování povoleného limitu 416 přesčasových hodin. Představitelé odborných lékařských společnosti přiznávají, že bez překračování limitu přesčasů by nemocnice nebyly schopny zajistit péči o pacienty. V průměru měli loni například chirurgové za rok 1000 přesčasových hodin, tedy 2,5krát víc, než povoluje zákon.

Nová zakázka má být v řádu statisíců korun. Už teď se na ní podílejí i okresní sdružení hospodařící s částí příjmů komory samostatně. Dvě z nich se rozhodla poslat příspěvek, a to 100.000 a 200.000 korun, uvedl web.

Za akci Děkujeme, odcházíme zaplatili odboráři agentuře přes 3,5 milionu korun. Symbolem pět let staré kampaně byla černobílá sanitka-pohřební vůz s nápisem Náš exodus, váš exitus. S ní objeli odboráři celou republiku. Nyní má být těžiště na sociálních sítích a obecně na internetu.

ČLK vyzvala před měsícem vládu k vytvoření krizového plánu na záchranu českého zdravotnictví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil, že se bude zdravotnictvím zabývat. Kubek očekává, že se uskuteční schůzka vedení tří koaličních stran, na niž bude přizvána ČLK.

Sojka připomněl, že Ewing PR za Děkujeme, odcházíme získal prestižní evropskou cenu. Výsledkem kampaně bylo memorandum vlády s lékaři o postupném zvyšování platů, které se však dosud nenaplnilo. LOK se nyní domáhá splnění slibu žalobou. Ministerstvo zdravotnictví ale nepovažuje memorandum za právně závazný dokument a soudí, že žalobou odboráři ničeho nedosáhnou.

ČLK hospodaří ročně se zhruba 50 miliony korun, z největší části ho tvoří povinné členské příspěvky lékařů. Stavovská organizace dlouhodobě hospodaří se ziskem.

-čtk-