Migranti utíkají před válkou a pronásledováním. Jejich nemocnost ale není překvapivě tak vysoká. Pro Česko momnetálně nepředstavují zdravotní riziko. Foto: Pixabay

Migranti loni neohrozili veřejné zdraví v Česku. S jakými nemocemi k nám přišli?

Migranti, kteří vloni prošli Českou republikou, nepředstavovali hrozbu pro veřejné zdraví. Lékaři prohlédli 4400 migrantů, kteří prošli záchytnými zařízeními ministerstva vnitra. Kontrolní prohlídky odhalily například tři případy tuberkulózy. Na konferenci Hradecké pneumologické dny v Hradci Králové to dnes řekla náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková.

 

„Vzhledem k tomu, že migranti, kteří prošli našimi zařízeními, byli většinou v detenčních zařízeních a během 72 hodin jim byly udělaná všechna vyšetření včetně TBC a nikde se nám nekontrolovaně nepohybovali po republice, bylo to riziko nulové až minimální,“ řekla Pálková na dotaz ČTK.

Ministerstvo vnitra muselo loni v době vrcholící migrační vlny začít přesouvat lékaře mezi záchytnými zařízeními a začít spolupracovat s fakultními nemocnicemi. „Dneska už umíme velmi rychle nejen postavit novou ordinaci, ale přesunout potřebný počet lékařů a sester,“ řekla Pálková.

Při migrační krizi se pracovníci zařízení pro migranty setkali s neochotou některých zdravotnických pracovišť přijímat migranty k ošetření. „Opravdu je pro nás problém, když máme podezření na tuberkulózu a vozíme toho člověka po republice a nikde nám ho nechtějí přijmout,“ řekla náměstkyně.

Například tuberkulózu zjistili lékaři u tří migrantů, u dvou z Ukrajiny a jednoho z Číny. Přitom za loňský rok v celé ČR bylo zjištěno 503 případů tuberkulózy, z toho u lidí narozených mimo ČR šlo o 105 případů. Odborníci však upozornili na nárůst počtu zachycených případů tuberkulózy v sousedním Německu, kam míří většině migrantů. Zatímco v roce 2013 u žadatelů o azyl odhalili lékaři v Německu 198 případů, v roce 2014 to již bylo 425 případů a loni 1255 případů TBC.

Například lékař Tomáš Dvořák z plicního oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi, která poskytovala péče migrantům ze zařízení v Bělé, na dnešní konferenci upozornil na obtížnou komunikaci s migranty. Podle něj také velmi často nechodili na předepsané kontroly.

 

Zdroj: Ministerstvo vnitra České republiky
Zdroj: Ministerstvo vnitra České republiky

Přehled epidemiologické situace u migrantů v zařízeních ministerstva vnitra v roce 2015

 

Zdroj: Ministerstvo vnitra České republiky

-čtk-