Ministr zdravotnictví Svatopluk se na jednání s řediteli státních nemocnic shodl, že rezervy jsou vyčerpány a že je nutné "velmi výrazně lépe" zaplatit zdravotnický personál. Foto: Tomáš Cikrt

Nemocnice státu loni zvýšily celkový zisk na 544 milionů korun

Čtrnáct státních nemocnic loni hospodařilo se ziskem přes půl miliardy korun, předloni to bylo dvacetkrát méně. Celá nemocniční péče ročně spotřebuje 150 až 160 miliard, přičemž více než dvě pětiny tvoří mzdové náklady. Novinářům to včera řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). S řediteli nemocnic se shodl, že je třeba pomoci zajistit dostatek zdravotnického personálu a výrazně lépe ho zaplatit. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale ČTK řekl, že zdravotnictví příští rok žádné peníze nepřidá. Požaduje nejprve zprůhlednění toků peněz.

 

„V roce 2013 skončily státní nemocnice s propadem 914,56 milionu korun, v roce 2014 plus 27,294 milionu, v roce 2015 plus 544,337 milionu korun,“ upřesnil náměstek ministra Petr Landa.

Nejvýznamnější nárůst nákladů mezi roky 2013 až 2015 byl podle ministra u léků, stouply o tři miliardy korun, víc šlo hlavně na onkologické a další specializované přípravky pro centra. Mzdové náklady stouply v tomto období o dvě miliardy korun. Výdaje na energie klesly.

Mzdové náklady loni činily u přímo řízených nemocnic 44 procent, před dvěma lety 41 procent. Platy loni ve fakultních a dalších státních zařízeních stouply o šest procent. Ze 14 státních zařízení zvýšily platy nejvíc, o devět procent, čtyři pražská zařízení. Šlo o Všeobecnou fakultní nemocnici, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Nemocnici Na Homolce a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Z mimopražských je zvýšily nejvíc, o sedm procent, Masarykův onkologický ústav Brno a Fakultní nemocnice Olomouc.

Němeček přizval na dnešní tiskovou konferenci několik ředitelů přímo řízených nemocnic a krajských nemocnic. „Od všech ředitelů tady zaznělo, že vnitřní rezervy jsou vyčerpány, že dnes nemocnice dvakrát obracejí každou korunu, než ji vydají, a shodli jsme se na tom, že je třeba pomoct zajistit dostatek zdravotnického personálu, velmi výrazně lépe ho zaplatit,“ řekl ministr.

Udržet lékaře, sestry a další pracovníky v nemocnicích a přilákat zpět ty, kteří odešli za lepšími výdělky mimo zdravotnictví, chce navýšením peněz pro nemocnice od zdravotních pojišťoven. Připomínkovým řízením už prošel návrh, kterým by stouply v příštím roce odvody státu za děti, důchodce či nezaměstnané. Celkem by resort získal navíc deset miliard korun, návrh má projednat vláda. Toto navýšení už podpořilo vedení ČSSD a na středečním jednání s krizovým štábem nemocnic, odborů a pacienty potvrdil podporu tomuto plánu také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministr Babiš ČTK řekl, že Němečkův návrh nepodpoří. Lékařům dnes přišel na oslavy 25. výročí obnovení České lékařské komory (ČLK) vysvětlit, kde peníze na růst jejich platů jsou. Odkázal je na Němečka, ať se ptají jeho, jak hospodaří s penězi, když jen za nynější vlády dostalo zdravotnictví za roky 2014 a 2015 navíc 25,5 miliardy korun, letos za první čtvrtletí další tři miliardy navíc, takže by to letos mohlo být 12 miliard korun, celkem za období této vlády 38 miliard korun.

 

Výdaje nemocnic státu na platy v miliardách korun v letech 2014 a 2015

Zdroj: MZ ČR
Zdroj: MZ ČR

 

-čtk-