Šest bulharských pacientů dostalo ve Španělsku novou ledvinu díky fiktivní práci. Celkem se takto pokusilo o podvod 14 Bulharů. Foto: Flickr

Španělská policie řeší případy ilegální transplantační turistiky

Španělská policie rozkryla případ „ilegální transplantační turistiky“, v němž je vyšetřována dvacítka osob, včetně 14 bulharských pacientů. Informoval o tom včera španělský rozhlas Cadena Ser. Trestného činu, za který jim hrozí od šesti měsíců do šesti let vězení, se měli dopustit tím, že falšovali pracovní povolení, aby ve Španělsku dostali novou ledvinu.

 

Celá operace, nazvaná Renibus (latinsky ledvina), začala poté, co transplantační pobočka v Madridu upozornila na podezřele vysoký počet bulharských občanů zapsaných ve velmi krátké době na čekací seznam transplantací ledvin. Policie pak během ročního vyšetřování zjistila, že k tomu vyžili zfalšovaná pracovní povolení.

Díky fiktivní práci pak 14 bulharských pacientů dostalo zdravotní kartu, která byla jejich vstupenkou do španělského transplantačního seznam. Šesti nemocným se podařilo novou ledvinu získat, zbytek falešných pracovníků byl ze seznamu vyškrtnut.

Vyšetřovatelé se domnívají, že za případy zřejmě nestojí mafie. Šest osob je ale v případu obviněno z toho, že figurovalo jako falešní zaměstnavatelé těchto pacientů.

Podle ředitele Národního transplantačního centra Rafaela Matesanze kauza dokládá špatný stav bulharského zdravotnictví v tomto oboru. „V minulém roce uskutečnili v Bulharsku 58 transplantací ledvin, zatímco ve Španělsku jsme jich udělali na 2500,“ uvedl Matesanz. V ČR provedli lékaři loni na 450 takových transplantací.

První úspěšnou transplantaci ledviny ve světě uskutečnili američtí lékaři v Bostonu v roce 1954. Jen sedm let po nich se tato operace podařila v Československu ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, pacientka ale po dvou týdnech zemřela na infekci. Za první úspěšnou transplantaci ledviny v ČR je tak považována operace v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) z března 1966.

-čtk-