Které znaménko je obávaným melanomem určí odborné vyšetření, nyní ve vybraných městech v květnu zdarma. Foto: Wikimedia

Ve kterých městech si můžete v květnu nechat vyšetřit znaménka zdarma?

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) připravila pro veřejnost vyšetření pigmentových skvrn či znamének na kůži. Tato vyšetření budou zcela zdarma, uskuteční se pod názvem Spolu proti melanomu v průběhu května a postupně navštíví osm měst České republiky.

„Bezplatnou prohlídku kůže budou moci lidé absolvovat přímo na náměstích vybraných měst ve vybavených stanech s potřebným soukromím. Vyšetřeni budou všichni zájemci bez omezení věku a bez ohledu na to, u které zdravotní pojišťovny jsou registrováni,“ uvedl Bc. Libor Bedrlík, vedoucí odboru produktů a služeb.

Kontrolovat mateřská znaménka budou čtyři lékaři z nemocničních zařízení i ambulantních praxí. Lidé rovněž dostanou odborná doporučení, jak pokožku správně chránit před sluncem a jak rozpoznat první příznaky změny znamének při samovyšetření.

Cílem této nevýdělečné, veřejně prospěšné akce Spolu proti melanomu je upozornit na nebezpečí zvyšujícího se výskytu melanomu a na nutnost prevence. „Zhoubný melanom je nádor kůže, který patří mezi nejzhoubnější druhy rakoviny. Je zákeřný tím, že začíná relativně brzy metastazovat do dalších částí a orgánů lidského těla, proto je nesmírně důležité odhalit nemoc včas,“ upozorňuje revizní lékař ČPZP MUDr. Jiří Řepišťák. Ročně onemocní melanomem jen v Česku na 1500 lidí a 300 jich umírá.

Akce odstartuje v Novém Jičíně na Masarykově náměstí ve dnech 2. a 3. května. Poté zamíří do Kolína, Olomouce, Zlína, Jihlavy, Liberce, Hradce Králové a poslední zastávku bude mít na Hlavní třídě v Ostravě – Porubě.  Akce je s jednou výjimkou koncipována jako dvoudenní. První den bude vyšetření probíhat v době od 12 do 17 hodin a další den vždy do 8 do 15 hodin. Pouze v Kolíně na Karlově náměstí se budou moci zájemci nechat vyšetřit v době od 9 do 17 hodin. Další informace o akci najdete na www.spoluprotimelanomu.cz.

Melanom ČPZP

 

-TZ-