Karlovarská krajská nemocnice v současné době zaměstnává asi 1700 lidí, z toho 600 sester a zhruba 200 lékařů. Foto: koláž ZD

Karlovarské krajské nemocnici chybí přes sto sester a dvacet lékařů

Karlovarské krajské nemocnici a.s. (KKN) chybí v současné době přes 100 sester a asi 20 lékařů. Zlepšení personální situace by měly pomoci dva zákony o vzdělávání lékařů a sester, které chce vláda ještě letos prosadit, a zvýšení mezd. V Karlových Varech to včera řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Reforma vzdělávání lékařů navrhuje zkrácení vzdělávání lékařů a zjednodušení, aby větší část vzdělávání mohli absolvovat ve svých kmenových nemocnicích. Zazněla tady i podpora pro reformu vzdělávání sester, aby nebylo nutné vysokoškolské vzdělání a stačila jen maturita a nástavba,“ řekl Sobotka.

K neutěšené personální situaci v nemocnicích v Karlovarském kraji přispívá blízkost Bavorska, které nabízí dvojnásobné platy, i odchody zdravotníků do lázeňských zařízení nebo soukromých zdravotnických zařízení. KKN v současné době zaměstnává asi 1700 lidí, z toho 600 sester a zhruba 200 lékařů.

Podle mluvčího KKN Vladislava Podrackého se v poslední době sice podařilo díky náborovým příspěvkům a aktivní personální politice saturovat obsazení lékařských pozic, když do KKN přišli jak absolventi, tak i zkušení lékaři, ale problém nadále zůstává u středního zdravotnického personálu.

Vedení a odbory KKN včera s premiérem jednaly i o podpoře získávání sester z Ukrajiny. Těch by mohlo do Česka přijít podle odhadů až 500.

Jak Sobotka zopakoval, navrhuje, aby pro příští rok vzrostly platy lékařů a sester o deset procent. „Teď ve vládě vedeme debatu o to, abychom navýšili peníze na státní pojištěnce, aby v systému bylo hodně prostředků a aby se i do nemocnic, jako je karlovarská, dostaly peníze na zvýšení platů,“ uvedl Sobotka. Nárůst platů by podle něj měl pokračovat i v dalších letech.

Premiér připomněl, že na rozdíl od nemocnic, které jsou příspěvkové organizace nebo přímo řízené státem, u obchodních společností záleží navyšování platů na rozhodnutí managementu. Proto se chce vláda dohodnout s kraji, které mají své nemocnice ve formě obchodních společností, na jednotném postupu, aby i v nich narostly platy podobně jako ve státních nemocnicích.

Karlovarský kraj už sám, bez ohledu na plánované navýšení mezd zdravotníkům, rozhodl o příspěvcích pro lékaře a sestry v nejohroženějším oboru, na interních odděleních. Lékaři budou od kraje dostávat nad svoji mzdu 7000 korun a sestry 2000 korun měsíčně.

-čtk-