Ze zhruba osmi miliard korun, s nimiž bude hospodařit ministerstvo přímo, má podle návrhu státního rozpočtu jít v příštím roce 1,5 miliardy korun na výzkum, vývoj a inovace a tři miliony korun na zahraniční rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc. Foto: koláž ZD

Ministerstvo zdravotnictví by mělo dostat příští rok přes osm miliard

Návrh rozpočtu pro ministerstvo zdravotnictví na příští rok počítá s nárůstem o 944 milionu korun na 8,087 miliardy. Ze státního rozpočtu by resort vedle toho měl dostat na zdravotním pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané 63,1 miliardy korun. Je to stejná částka jako letos, o nárůstu se teprve bude jednat. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) dá v pondělí vládě návrh na růst odvodů státu o 5,05 miliardy korun. Pokrylo by to slíbené desetiprocentní platů a mezd v nemocnicích. Vláda musí o částce rozhodnout do konce června.

 

Téměř miliardový nárůst příjmů pro ministerstvo zdravotnictví vyplývá z návrhu, který připravilo ministerstvo financí a ČTK jej má k dispozici. Státní rozpočet i jeho parametry se mohou měnit, jako tomu bylo vždycky v předchozích letech.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připravuje třetí státní rozpočet. Ohledně peněz pro zdravotnictví opakovaně uvedl, že resort špatně hospodaří, podle něj není dobře řízen. Odvody státu je ochoten zvýšit jen o dvě miliardy korun, dalších zhruba devět miliard korun dostane podle dat uvedených v návrhu státního rozpočtu resort z vyššího výběru pojistného od zaměstnanců, firem i osob bez zdanitelného příjmu.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha na dotaz ČTK uvedl, že o rozpočtu bude rozhodovat vláda a bude na jednotlivých ministrech, jak zodpovědně rozhodnou. „I pan ministr Babiš při svých návštěvách nemocnic deklaroval opakovaně, že platy zdravotníků jsou neúměrně nízké,“ uvedl s odkazem, že se očekává vyšší výběr pojistného i růst platů, což přinese zdravotnictví další prostředky.

Přestože ministerstvo zdravotnictví má dostat příští rok ze státního rozpočtu víc peněz, je to téměř o půl miliardy méně, než kolik dostalo v roce 2015, kdy hospodařilo s 8,529 miliardami korun.

Ministerstvo nepřímo prostřednictvím úhradových vyhlášek rozhoduje o tom, kolik zaplatí zdravotní pojišťovny lékařům a nemocnicím za léčení. Z těchto peněz pak hradí zdravotnická zařízení i platy a mzdy. V roce 2013 tak rozhodovalo ministerstvo o využití 174,9 miliard korun, jež se vybraly na zdravotním pojištění, v roce 2014 to byla částka 181,4 miliardy, loni 191,7 miliardy a letos 261,2 miliardy korun. V příštím roce by mělo ze zdravotního pojištění být rozděleno na úhradu péče 270,3 miliardy, v roce 2018 celkem 278,5 miliardy a v roce 2019 pak 287 miliard korun.

Ze zhruba osmi miliard korun, s nimiž bude hospodařit ministerstvo přímo, tedy ne prostřednictvím úhradových vyhlášek, má podle návrhu státního rozpočtu jít v příštím roce 1,5 miliardy korun na výzkum, vývoj a inovace a tři miliony korun na zahraniční rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc. Ministerstvo rovněž má začít s postupným uvolňováním strategických investic do nemocnic schválených vládou.

příjmy mz

-čtk-