Souboj tří žen o post hlavního hygienika je u konce. Jednu vyřadili ještě, než mohla předstoupit před komisi, druhá sama odstoupila a stala se ředitelkou KHS. Foto: Pixabay/koláž ZD

Ministr navrhuje vládě na místo hlavního hygienika Evu Gottvaldovou

Odkládaná tajenka jednoho z klíčových míst českého zdravotnictví je odtajněna. Souboj dvou žen náhle vyústil v překvapivé rozuzlení. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhuje vládě, aby do funkce hlavního hygienika jmenovala Mgr. Evu Gottvaldovou. Ta uspěla ve výběrovém řízení spolu s MUDr. Jarmilou Rážovou, dosavadní zástupkyní hlavního hygienika. Doktorka Rážová však před několika dny svoji žádost o jmenování na služební místo hlavního hygienika stáhla a vzápětí byla jmenována ředitelkou Krajské hygienické stanice Středočeského kraje s účinností od 1. června 2016.

V souladu se zákonem č. 234/2014 bylo výběrové řízení na místo hlavního hygienika vyhlášeno 4. prosince 2015. Termín pro podání přihlášek byl stanoven na 5. ledna 2016. Do výběrového řízení se ve stanoveném termínu přihlásili 3 uchazečky, z toho jedna byla – údajně pro nesplnění podmínek zákona – vyřazena (psali jsme zde).  Jednání výběrové komise proběhlo dne 10. 2. 2016. Ta doporučila obě uchazečky, tedy Mgr. Evu Gottvaldovou i MUDr. Jarmilu Rážovou (psali jsme zde). Jarmila Rážová vzala 12. května svoji žádost o jmenování zpět.

Eva Gottwaldová (38) získala magisterský titul na Masarykově univerzitě v Brně v oboru specializace ve zdravotnictví – výživa člověka. Od roku 2003 pracovala na ministerstvu zdravotnictví v sekci ochrany a podpory veřejného zdraví, od roku 2012 pro ministerstvo zahraničních věcí jako diplomat ve Stálém zastoupení ČR pro EU v Bruselu – byla resortním expertem pro oblast veřejného zdraví a léčiv a zdravotnických prostředků. Ovládá angličtinu a francouzštinu.

-cik-