Včera mel ministr Němeček ve sněmovně dva zákony v prvním čtení, dnes by měl jít do finále s tzv. antikuřáckým zákonem, který čeká třetí čtení. Foto: archiv

Prvním čtením ve sněmovně prošlo vzdělávání lékařů i omezení reexportů

 

Poslaneckou sněmovnou včera prošly do dalšího kola dvě normy předložené ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (CSSD). Jednak novela zákona 95/2004 o vzdělávání lékařů a jednak zákon 378/2007 o léčivech. Obě novely nyní zamíří do zdravotního výboru sněmovny, kde se očekává dlouhá a živá diskuse především o prvně jmenovaném zákonu a to speciálně o počtech základních oborů, který má být redukován. Dokonce proto dostal zákon 95/2004 k projednání ve výboru tři měsíce místo obvyklých dvou.

Počet oborů specializačního vzdělávání, ve kterých lékaři pokračují po promoci na lékařské fakultě, by mohl klesnout více než o čtvrtinu. Délka vzdělávání v jednotlivých oborech by se měla o něco zkrátit. Příslušnou vládní novelu podpořila v dnešním úvodním kole Sněmovna. Proti části změn už protestovali zástupci některých lékařských oborů.

Úprava by měla podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) systém stabilizovat a zkvalitnit. Jeho současnou podobu uvádějí lékaři jako jeden z důvodů pro odchod do zahraničí, uvedl ministr. Podle bývalého ministra Leoše Hegera (TOP 09) dává novela šanci pro růst mladých lékařů. Klady normy ale ohrožuje navrhovaná struktura oborů, podotkl. Soňa Marková (KSČM) a Radim Holeček (ODS) připomněli petici za zachování oboru dětských praktiků, kterou podepsalo přes 104.000 lidí a kterou nedávno projednával sněmovní petiční výbor. Ani podle Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) se nejedná o předlohu, nad níž by bylo možné bezvýhradně jásat.

Předloha předpokládá 33 oborů specializačního vzdělávání namísto nynějších 46. Oproti aktuálnímu stavu by navíc obory byly vyjmenovány v zákoně, a nikoliv ve vyhlášce. Novelou naopak stoupne počet základních kmenů, které jsou součástí specializačního vzdělávání lékařů, ze 17 na 18, a to doplněním nového kmene onkologického.

Česko by změnou podle ministerstva sjednotilo pravidla se zbytkem EU. Základním oborem by už nebyly například cévní chirurgie, dětská chirurgie, dětská a dorostová psychiatrie, diabetologie, pracovní lékařství či geriatrie. Žádný menší obor by ale ze vzdělávání nevypadl, část specializací se přesune mezi nástavbové obory.

Geriatři či dětští psychiatři už protestovali, že vzdělání se pro ně chystaným vyřazením ze základních oborů prodlouží. Dlouhá doba přípravy odradí lékaře v těchto oborech, kde už teď je odborníků málo, varovali.

Nyní se lékaři po promoci, kterou završují šestileté studium medicíny, zaškolují po nástupu do nemocnic pod dohledem zkušenějšího kolegy až sedm let. Podle návrhu se má tato doba zkrátit. Podle kritiků chce ministr zkrácením atestační přípravy jen řešit akutní nedostatek lékařů v nemocnicích. Rozšířit by se měl počet pracovišť, kde se budou lékaři po promoci vzdělávat. Nyní zajišťují postgraduální vzdělávání fakultní a velké nemocnice. Část tohoto vzdělávání by nově měly zajistit menší nemocnice, takže by ho lékaři mohli absolvovat v blízkosti svého bydliště.

O zákonu jsme ve Zdravotnickém deníku psali například zde.

Novela zákona o léčivech má především zajistit dostupnost léků při jejich náhlém nedostatku z důvodu reexportů, dát do souladu provádění klinických studií s evropskou směrnicí a také upravit některé další oblasti jako například spolupráci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) s celníky při odhalování padělků léčiv. Podrobně jsme o návrhu novely zákona o léčivech psali zde.

Předmětem reexportu se léky stávají kvůli tomu, že kvůli cenové regulaci patří v Česku k nejlevnějším mezi státy Evropské unie. Jde například o léky na rakovinu, nemoci srdce a cév a o neurologické přípravky. Ministerstvo zdravotnictví spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv stanoví podle novely seznam klíčových léků, jejichž nedostatek může ohrozit zdraví či životy pacientů a v minulosti už předmětem reexportu byly. Seznam zveřejní ministerstvo ve věstníku, bude pravidelně aktualizován. Firmy, které budou chtít vyvézt lék ze seznamu, budou muset předem žádat o souhlas.

Novela nově zavádí sankce až 20 milionů korun nebo zákaz činnosti pro distributory až na dva roky, což se prý rovná jejich likvidaci. Ministerstvu také umožní reagovat neprodleně už na hrozící výpadek, dosavadní úprava umožňuje zakročit až při skutečných výpadcích.

-red, čtk-