Podle ČLK je pro stabilizaci zdravotnictví nutné navýšení platů, sjednocení odměňování ve veřejných a soukromých nemocnicích, aby i v privátních zařízeních platily platové tarify, dále je nutná změna vzdělávání či kontrola personálního zabezpečení nemocnic. Foto: koláž ZD

Strategie zdravotnictví do roku 2017 obsahuje platy i vzdělávání

Zvýšení platů v nemocnicích o deset procent příští rok a během tří let celkem o 30 procent obsahuje Strategie zdravotnictví do roku 2017. Dokument se věnuje i vzdělávání lékařů a sester a snížení administrativy. Cílem je zastavit odchody zdravotníků. Včera to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). O strategii jednal s předsedou lékařských odborů Martinem Engelem. Vytvoření krizového plánu pro zdravotnictví žádá i Česká lékařská komora.

 

Vláda má dnes projednat výdajové rámce rozpočtu a konvergenční program. Jednat tedy bude i o zdrojích pro zdravotní pojišťovny, které nemocnicím mají peníze na platy poslat. Pokud se podle Němečka nezvýší odvody státu do zdravotního pojištění za děti důchodce či nezaměstnané, nepodaří se od ledna slíbených deset procent přidat. „Naše představa je taková, že by tento krok měl být třikrát po sobě, aby to bylo výrazným signálem pro zdravotnickou veřejnost,“ řekl ministr.

Vládě navrhuje zvýšení odvodů státu v příštím roce celkem o 9,88 miliardy. Na růst platů v nemocnicích jsou potřeba čtyři miliardy. Zbytek je na platy pro ty, kteří se do nemocnic vrátí, a na rozvoj péče. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) mluví jen o dvou miliardách na zvýšení odvodů od státu. Podle něj výběr pojistného stoupne díky růstu výdělků a poklesu nezaměstnanosti o devět miliard, takže resort by mohl mít navíc celkem 11 miliard. Čerpat by měl také z rezerv, uvádí Babiš s odkazem na „černé díry“ v hospodaření resortu.

Podle Engela Babiš hledí jen na stabilitu státního rozpočtu a nezohledňuje kritickou situaci zdravotnictví. „Bavíme se o lidských zdrojích. Přístroje můžeme koupit hned, budovu postavit za rok, ale jestliže se takto hazarduje s týmy, které jsou pak často nenávratně rozhozeny. Je potřeba vyslat signál zdravotníkům o 30 procentech nárůstu do tří let,“ shrnul odborář.

Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka nejde jen o výdělky. Komora žádá vládu o vytvoření krizového plánu, který by zahrnoval pět oblastí. První se týká zajištění většího přílivu peněz do zdravotnictví. Rychlou cestou k němu je zvýšení odvodů státu a zavedení zdravotní daně za tabák a alkohol, uvedl Kubek. Dalším bodem je podle něj „spravedlivé rozdělení peněz“ tak, aby zdravotní pojišťovny všem nemocnicím za stejné výkony platily stejně. Valorizovat by se měla i cena práce.

Podle komory je nutné sjednotit i odměňování ve veřejných a soukromých nemocnicích, aby i v privátních zařízeních platily platové tarify. Čtvrtou oblastí je reforma vzdělávání. Závěrečnou kapitolu představuje kontrola personálního zajištění v nemocnicích, tu by chtěla ČLK provádět.

„Krizový plán žádáme už dva měsíce. Trpělivě budeme dlouhé měsíce ukazovat stav českého zdravotnictví, máme personální i finanční kapacity, jsme připraveni na dlouhou kampaň,“ uvedl Kubek.

Lékařské odbory chystají na září či říjen akci, kterou chtějí upozornit na nedostatek lékařů a podmínky v nemocnicích. Po celý měsíc chtějí přesně dodržovat domácí i evropské předpisy o přesčasech, stanovený počet hodin nepřekročí. „Jestliže zdravotníci nedostanou naději, jejich ochota upozornit na krizovou situaci stoupne,“ uvedl Engel na dotaz, kolik nemocničních lékařů se do akce zapojí.

-čtk-