Rozpočet by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měl vytvořit dostatečný prostor pro stabilizaci zdravotnictví, tedy zvýšení tarifů a plateb za státní pojištěnce. Foto: koláž ZD

Vláda projedná výdajové rámce koncem května společně s rozpočtem

Vláda včera přerušila jednání o výdajových rámcích rozpočtu. Bude o nich jednat na konci května až ministr financí Andrej Babiš (ANO) přinese na vládu návrh státního rozpočtu na příští rok. V průběhu jednání vlády o tom novináře informoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

 

„Výdajové rámce se budou projednávat až 30. května společně s vědou, výzkumem a zároveň i s navýšením plateb za státní pojištěnce ve zdravotnictví a zároveň s takovým přehledem, jak vypadá předběžný návrh rozpočtu pro všechny rozpočtové kapitoly,“ uvedl Bělobrádek.

V případě výdajových rámců se návrh nelíbil řadě ministrů, kteří požadují navýšit výrazněji výdaje rozpočtu. Například ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) požaduje peníze na desetiprocentní zvýšení platů zdravotníků. Na tom se na začátku května shodla koalice se zástupci krajů, lékařské komory a lékařských a zdravotnických odborů.

Ministerstvo financí chtělo navýšit schválené výdajové rámce pro roky 2017 a 2018 jen mírně kvůli posílení výdajů na podporu obnovitelných zdrojů. Podle původního návrhu se měly výdaje rozpočtu a státních fondů zvýšit o 1,2 miliardy ze schválených 1211,7 miliardy korun a v roce 2018 o 2,5 miliardy ze schválených 1245,7 miliardy korun. Návrh obsahuje nově i výdaje pro rok 2019 ve výši 1273,2 miliardy Kč.

Navýšení nereaguje na požadavky ministerstev, které podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) na příští rok převyšují o 40 miliard korun možnosti rozpočtu. „Představy v rámci vlády jsou asi o 40 miliard korun vyšší než možnosti rozpočtu. My jsme přišli s návrhem navýšit rámce o 20 miliard ve vazbě na výběr daní. Diskuse o zvýšení výdajů není nic neobvyklého a každý rok se opakuje. Myslím, že se rozumně domluvíme,“ uvedl už dříve Babiš.

Navržené výdajové rámce mají zajistit schodek rozpočtu v roce 2017 ve výši 60 miliard korun, další rok 50 miliard korun a v roce 2019 to má být 30 miliard korun. Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

Rozpočet by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měl vytvořit dostatečný prostor pro stabilizaci zdravotnictví, tedy zvýšení tarifů a plateb za státní pojištěnce. Dále podle Sobotky není dořešeno zvýšení platů učitelů o deset procent a dalších státních zaměstnanců o pět procent. Sociální demokraté rovněž chtěli příští rok zvýšit penze o 200 až 300 korun měsíčně, představitelé koalice se nakonec dohodli na průměrném zvýšení důchodů o 200 korun.

-čtk-