Foto: Flickr

Zdravotní pojišťovny platí za léčbu rakoviny ročně miliardy korun

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) loni zaplatila za léčbu tří nejčastějších nádorů – trávicího ústrojí, prsu a kůže – přes 5,4 miliardy korun. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) vydala celkem za léčbu rakoviny téměř tři miliardy. ČTK to sdělili mluvčí dvou největších zdravotních pojišťoven při příležitosti dnešního Českého dne proti rakovině, jehož tématem je rakovina prsu žen i mužů.

Na rakovinu v ČR umírá podle statistiků každých 20 minut jeden člověk. Rakovinou onemocní za život každý třetí obyvatel ČR. Rakovina prsu se zjistí ročně u 7000 žen, jedno procento onemocnění je u mužů.

Za poslední tři roky stouply výdaje VZP na léčení rakoviny trávicího ústrojí, prsu a kůže téměř o 300 milionů, uvedl mluvčí Oldřich Tichý. Nejrychleji rostly částky za léčbu rakoviny kůže, a to o 53,25 procenta. Ještě rychlejší byl nárůst nákladů u zhoubného melanomu, což je jeden z typů rakoviny kůže. „Nástup nových přípravků v tomto případě zvýšil výdaje o 103 procenta,“ uvedl Tichý.

Mluvčí ZPMV Hana Kadečková potvrdila, že nejvíce rostou náklady na moderní biologickou léčbu poskytovanou v komplexních onkologických centrech. Loni zaplatila ZPMV za biologickou léčbu 1150 klientů téměř 450 milionů. Náklady na biologickou léčbu rakoviny prsu stouply loni proti roku 2014 téměř o 44 procent na 145 milionů korun za léčbu 300 pacientek. Rok předtím za stejný počet pacientek vydala ZPMV 101 milionů korun.

VZP vydala loni za léčbu rakoviny prsu o 6,96 procenta víc než v roce 2013. Náklady na léčbu rakoviny trávicího ústrojí zůstaly v podstatě stejné, doplnil Tichý.

„Pokud se nádor zjistí včas, až 95 procent pacientů se vrátí po léčbě do běžného života. Proto nepodceňujme prevenci a nechme se včas vyšetřit,“ vyzval ředitel ZPMV David Kostka.

Všech sedm zdravotních pojišťoven rozesílalo v rámci projektu podpořeného z evropských peněz pozvánky svým pojištěncům na screening rakoviny prsu, čípku a tlustého střeva a konečníku. Vedle toho hradí i své vlastní projekty – ZPMV od roku 2011 zaplatila už stovkám klientů komplexní onkologické preventivní vyšetření v brněnském Masarykově onkologickém ústavu. Vyšetření v tomto předním ústavu začne hradit po očekávaném schválení správní radou v nejbližší době také VZP.

-čtk-