Británie se vydala jiným směrem než EU. Zatím by to nemělo mít dopady na ceny léků v Česku. Foto: Pixabay

Brexit nebude mít podle AIFP dopad na cenu a dostupnost léků v ČR

Vystoupení Británie z EU by nemělo mít dopad na ceny léků dovážených do ČR ze zahraničí, ani na jejich dostupnost, řekl ČTK výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Farmaceutické firmy podle něj s odchodem země počítaly.

 

„O brexitu se ve farmaceutickém průmyslu hovoří už skoro rok. Kolegové na té alternativě pracují už poměrně dlouho, to samé se dělo s Řeckem, když tam vrcholila krize,“ uvedl dnes Dvořáček. Firmy tak podle něj mají zpracované modelové situace, jak v případě problému s dovozem léků z Británie pracovat. Čeští pacienti a lékaři by tak neměli nic poznat.

Otázkou podle něj nyní například však je, jak Evropská unie bude dále přistupovat k analýzám britského institutu NICE (Národního institutu pro zdraví a klinický výzkum). Ten má podle Dvořáčka totiž jedny z nejlepších analýz ohledně účinnosti a ekonomiky léků.

Z Británie se podle údajů dat Českého statistického úřadu do ČR předloni dovezly léky za 4,17 miliardy Kč, meziročně se tak import více než zdvojnásobil.

-čtk-