Profesor Vilím Šamánek

Léčba rakoviny prostaty v otázkách a odpovědích

Prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie LF UP Olomouc odpovídá na dotazy pacientů týkající se rakoviny prostaty a její léčby.

 

Jak poznám, že mám rakovinu prostaty? Existují nějaká preventivní vyšetření?

Nádorové onemocnění prostaty je často označováno jako „tichá nemoc“. Asi 47 % nemocných nemá žádné příznaky. Část pacientů udává potíže s močením, pro které se souhrnně používá anglická zkratka LUTS – symptomy dolních cest močových. Krev se v moči vyskytuje u malého procenta pacientů. K preventivní prohlídce patří palpační rektální vyšetření (vyšetření prostaty přes konečník) a stanovení koncentrace specifického antigenu prostaty (PSA) v krvi.

Mému otci minulý týden diagnostikovali rakovinu prostaty. Je toto onemocnění dědičné?

Rakovina prostaty není dědičné onemocnění. Avšak výskyt tohoto onemocnění u příbuzných z první linie (otec nebo bratr) zvyšuje riziko vzniku onemocnění u sourozenců.

Na internetu jsem našel velké množství volně prodejných léků (většinou rostlinných výtažků) pro prevenci onemocnění prostaty. Má smysl tyto léky užívat?

Reklama na doplňky stravy, resp. fytoterapeutika spojovaná s preventivním účinkem na onemocnění prostaty jakými jsou benigní (nezhoubná) hyperplazie prostaty nebo chronický zánět prostaty (nebakteriální prostatitida), je často klamavá. Účinky přípravků jsou zpravidla diuretické, některé přípravky obsahují rostlinné látky se slabě anti-androgeními účinky. Pokud se rozhodnete pro některý z nabízených přípravků, informujte se u lékárníka o možných vedlejších účincích, zejména interakcích s léky, které užíváte. Vždy počítejte s placebo efektem.

Jakým způsobem probíhá vyšetření prostaty? A od jakého věku se doporučuje chodit k preventivním prohlídkám?

Onemocnění rakovinou prostaty se posouvá do mladších věkových kategorií. Urologové doporučují, pokud v rodině otec nebo sourozenec má/měl diagnostikovaný nádor, začít preventivní prohlídky od věku 40 let. Mužům nad 50 let by pravidelná návštěva u urologa (1x za rok) měla být samozřejmostí. Palpační vyšetření prostaty a stanovení koncentrace PSA je standardní součástí preventivní prohlídky.

Lékaři mi diagnostikovali lokálně pokročilou rakovinu prostaty. Jaké jsou způsoby léčby v tomto stádiu a jaká je šance na vyléčení?

Odpovědět na Vaši otázku není snadné. Šance na vyléčení vždy existuje, záleží na zvoleném způsobu léčby a samotném pacientovi.

V blízké době mě čeká operace prostaty. Slyšel jsem, že následkem operace může být impotence. Chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaký prostředek k návratu erekce?

Všechny léčebné postupy jsou u nádoru prostaty doprovázeny vedlejšími účinky. Radikální odstranění prostaty, radioterapie, brachyterapie, hormonální terapie, kryoterapie nebo cílená ultrazvuková terapie mají vliv na sexuální funkce pacienta. Cílenou rehabilitací mohou být následky léčby na sexuální funkce částečně zmenšeny, např. užíváním léků ze skupiny inhibitorů 5-fosfodiesterázy (Viagra a další) ne však zcela odstraněny.

Asi před týdnem se mi v moči objevila krev. Je nutné vyšetření? Mohlo by to znamenat rakovinu prostaty?

Krev v moči (hematurie) je pro pacienta indikací možných urologických problémů. Příčiny hematurie se mění s věkem a mezi nejčastější patří infekce močového traktu, močové kameny, u starších pacientů nádory (ledvin, močového měchýře, prostaty) nebo benigní hyperplazie prostaty. Vyšetření lékařem je nutné.

Mám rakovinu prostaty v začínajícím stádiu. Slyšel jsem o takzvané protonové léčbě, která má velkou úspěšnost vyléčení. Zajímalo by mě, kde všude se v České republice tato léčba používá a jestli tuto léčbu hradí pojišťovna?

Léčba nádoru prostaty ozařováním je vhodná spíše pro starší muže nebo pacienty odmítající operační léčbu. Volba ozáření, fotonové nebo protonové, je v kompetenci komplexních onkologických center
(v České republice je 13 KOC). Pro uhrazení protonové terapie zdravotní pojišťovnou je nutný souhlas KOC. Podle stanoviska České urologické společnosti protonová terapie nepřináší žádnou zásadní novou kvalitu v léčbě rakoviny prostaty ozařováním. Cena ošetření je však výrazně vyšší. Doporučovanou léčbou rakoviny prostaty, zejména u mladších pacientů, je její chirurgické odstranění provedené robotonicky nebo laparoskopicky.

Jako předseda pacientské organizace PROSTAK jste s pacienty v častém kontaktu. Vnímáte posun v současné léčbě onemocnění? Má pacient nyní větší šanci než před deseti lety?

Postup při léčení rakoviny prostaty má svá pravidla. K výrazným posunům v prevenci a léčbě patří dobrá informovanost mužské populace o významu preventivních prohlídek a vlivu životního stylu na riziko vzniku onemocnění, nové radiologické metody vyšetření, pro pacienta šetrné provedení radikální prostatektomie roboticky a postupy onkologické léčby u lokalizované/metastatické formy onemocnění v KOC. Výsledkem je významné prodloužení doby přežití pacienta ve srovnání s relativně krátší dobou v minulosti.

Jaké aktivity pacientská organizace PROSTAK přináší pro své členy?

Smyslem sdružení PROSTAK je, mužům a jejich blízkým, být zdrojem věrohodných informací o ochraně zdraví prostaty či prodloužení doby remise po jejím radikálním odstranění. Sdružení PROSTAK se soustřeďuje na organizování vzdělávacích seminářů/setkání pro pacienty po radioterapeutickém nebo chirurgickém ošetření rakoviny prostaty s urology a onkology. Pacient má možnost získat informace, které souvisí s jeho zdravotním stavem po chirurgickém odstranění prostaty, chemo anebo radioterapii.

-red-