Zájem o pomoc v uprchlickém táboře v Athénách projevilo padesát mediků z Masarykovy univerzity. Do Řecka v červenci a srpnu postupně odcestuje pět čtyřčlenných skupin. Foto: MU

Medici z Brna pomůžou v létě uprchlíkům v aténském táboře

Studenti brněnské lékařské fakulty budou v létě pomáhat v uprchlickém táboře v Aténách. Masarykova univerzita včera podepsala memorandum o spolupráci s Diecézní charitou Brno. Jde o součást širších snah školy zapojit se do řešení společenských problémů, řekl novinářům prorektor Ivan Malý.

Už loni na podzim univerzita zavedla stipendia podporující dobrovolnické aktivity studentů. Role školy však nespočívá v organizaci pomoci, proto se kvůli efektivitě i bezpečnosti spojuje s renomovanými neziskovými organizacemi, v tomto případě s charitou, uvedl Malý.

Do Řecka v červenci a srpnu postupně odcestuje pět čtyřčlenných skupin. Primárním cílem je tábor na bývalém mezinárodním letišti, kde momentálně žije asi 6000 uprchlíků. V létě je ale řecké úřady chtějí přemístit do dalších táborů kolem Atén, a tak je možné, že se změní také cíl mise brněnských mediků.

Situace v Řecku se mění ze dne na den, konstatoval koordinátor humanitární pomoci Filip Habrman. Charita spolupracuje s podobnými řeckými organizacemi. Medici mohou uprchlíkům například převazovat rány a poskytovat další základní péči. V každé skupině bude také nejméně jedna studentka oboru všeobecná sestra, která už má za sebou praxi. Společně s brněnskými mediky dorazí do Řecka také zásilka léků a zdravotnického materiálu.

Podle ředitele Diecézní charity Brno Oldřicha Haičmana projevují studenti odvahu. „Sami víte, jak je nahlíženo veřejností na uprchlickou krizi,“ poukázal Haičman na to, že mnozí Češi migranty odsuzují. Většina mediků však podle dobrovolnice Martiny Žižlavské považuje podobnou formu pomoci za samozřejmou.

Zájem projevilo asi 50 studentů, z nichž museli organizátoři vybírat. Motivace je podle Žižlavské smíšená. Studenti jednak cítí solidaritu s lidmi v tíživé situaci. „Ale samozřejmě také víme, že si odneseme cenné zkušenosti, poznáme zdravotní péči v úplně jiných podmínkách, navíc budeme mít autentickou bezprostřední zkušenost s uprchlíky,“ řekla ČTK Žižlavská.

-čtk-