Ministerstvo zdravotnictví varuje, že Mf Dnes rozšiřuje poplašné zprávy. Článek redaktorky Ivy Bezděkové je založen na nepodložených informacích a tvrzení Miroslava Paláta z firmy CzechMed. Foto: koláž ZD

MF Dnes šíří poplašné zprávy. Tvrdí, že lékaři v nemocnicích užívají špinavé nástroje

Dnešní článek Mf Dnes pod titulkem Lékaři operují špinavými nástroji je další ze série zmanipulovaných textů, které Mladá fronta Dnes zveřejňuje na téma zdravotnictví. Tentokrát se ovšem autorka Iva Bezděková vydala cestou uveřejnění poplašné zprávy, která vyvolává už od titulku dojem, že všichni lékaři ve všech nemocnicích používají nesterilní nástroje. Vzhledem k tomu, že článek, jak sama autorka píše, je o velmi závažném porušení zákona, je otázkou, proč ještě nepodala trestní oznámení, což byla její povinnost, pokud má informace o spáchání trestného činu. Odpověď je celkem prostá. Opírá se totiž o tvrzení dodavatele zdravotnických prostředků Miroslava Paláta z firmy CzechMed.

 

„Nemocnice běžně sterilizují jednorázové nástroje třikrát i pětkrát,“ uvádí Palát v článku. Jak si redaktorka Bezděková ověřila relevantnost tvrzení pana Paláta? On má přístup do nemocnic, na operační sály, do míst pro sterilizaci nástrojů? Jak to, že ani Miroslav Palát nepodal trestní oznámení, když je to podle jeho tvrzení tak běžná věc? Iva Bezděková se prostě v rámci senzacechtivosti postavila na stranu byznysu a na ničím nepodloženém tvrzení postavila lživý článek. Každému laikovi je na první přečtení zřejmý motiv Miroslava Paláta – zvýšit prodeje jeho firmy a vydělat na českém zdravotnictví co nejvíce peněz. Má MfD nebo Iva Bezděková stejný zájem?

Punc objektivity měl textu na titulní straně Mladé fronty Dnes dodat hlavní hygienik Vladimír Valenta. Zatímco z jeho odpovědí, které obdržela paní redaktorka, jednoznačně vyplývá, že se výjimečně mohou vyskytnout případy opakovaných sterilizací některých pomůcek, ale jde výhradně o materiál, jehož opakované použití neohrožuje zdraví pacientů. Jak tedy dospěla Iva Bezděková k alarmujícímu tvrzení v titulku, že lékaři operují špinavými nástroji? V duchu této pseudožurnalistiky bychom mohli také napsat, že všichni redaktoři v Mladé frontě Dnes lžou. Jak by se to asi zamlouvalo kolegům redaktorky Bezděkové, kteří se snaží své informace ověřovat z několika zdrojů a hledat objektivní pohled na popisovaná témata?

Vzhledem k tomu, že se v případě Mladé fronty Dnes jedná o opakované manipulativní články na téma zdravotnictví, předalo Ministerstvo zdravotnictví záležitost právnímu odboru, který připraví další kroky.

-tz mz-