Velké farmaceutické firmy odhalují povzbudivé výsledky výzkumu, dávající naději pacientům, kteří už nad sebou zlomili hůl. Podaří se dotáhnout do úspěšného konce i přípravek proti malobuněčnému karcinomu plic? Na obrázku vidíme, jak tento typ nádoru přerůstá plicní sklípek a šíří se dál. Foto: Flickr - Yale Rosen s přispěním dr. Philipa Kaneho

Nové léky na rakovinu cílí na její nejsmrtelnější formy

Johnson & Johnson, AbbVie a další velké farmaceutické společnosti se před pár dny podělily o to, jak pokročily ve svém výzkumu léků proti rakovině. Ukazuje se, že svítá naděje pacientům, kteří trpí jejími nejvíce smrtelnými formami. Na 35 tisíc lékařů a vědců, kteří se každoročně setkávají na konferenci Americké společnosti pro klinickou onkologii (Asco) v Chicagu, se tak mohlo seznámit s výsledky více než 5 tisíc klinických testů.

 

Podle listu Financial Times data u některých studií naznačují, že výrobci léků jsou už jen krůček od rozhodujícího průlomu v léčbě pacientů, kteří už nad sebou možná zlomili hůl. Rozsáhlé klinické testy Darzalexu, na jehož vývoji se podílí Johnson & Johnson, prokázaly výrazný pokrok v léčbě mnohočetného myelomu (známý také jako Kahlerova nemoc). Toto zatím neléčitelné onemocnění, postihující kostní dřeň, končí úmrtím do pěti let až v polovině případů.

Darzalex v kombinaci s dalšími dvěma léky tohoto druhu dokáže zastavit progresi choroby až v 70 procentech případů. Výsledky se opírají o testování na téměř pěti stovkách pacientů. U celé pětiny se dokonce prokázalo kompletní vymizení rakoviny, zatímco v 60 procentech případů došlo k jejímu podstatnému ústupu. Kombinace léků byla dvakrát účinnější, než když se podávaly každý samostatně.

„V boji s rakovinou se jedná o bezprecedentní výsledky,“ řekl listu Financial Times Antonio Palumbo, onkolog Univerzity v Turíně, který byl vedoucím výzkumného týmu. Podle něho se kombinace léků postavená na Darzalexu brzy stane při léčbě mnohočetného myelomu zcela běžnou. Britský onkolog Alan Worsley považuje dosavadní výsledky za mimořádné.

Nejnovější testy jsou součástí celé řady úspěšných výzkumů Darzalexu, které Johnson & Johnson provádí spolu s dánskou biotechnologickou společností Genmab. Podle analytika globální investiční skupiny Jefferies Petera Welforda má Darzalex potenciál generovat až 7 miliard dolarů ročně na tržbách.

AbbVie drží krok

Také americká farmaceutická společnost AbbVie ukázala pokrok ve svém výzkumu léků na malobuněčný karcinom plic (SCLC). Jedná se o jeden z nejsmrtelnějších typů rakoviny vůbec a postihuje zejména kuřáky. Je nebezpečný především tím, že se velmi rychle šíří po celém těle a jen zřídka pozitivně reaguje na léčbu. Ročně si vyžádá život více než 250 tisíc lidí, jen 3 procenta pacientů přežijí pět let od diagnózy.

Lék známý jako Rova-T dokázal zastavit další růst tumoru v téměř 90 procentech případů a v necelých 40 procentech se rakovina dokonce dala na ústup. Lék byl testován na 71 pacientech, u nichž jiné druhy léčiv nezabíraly. V průměru se dožili šesti měsíců od zahájení léčby, což je o jeden měsíc déle, než lékaři v těchto případech obyčejně očekávají.

Rova-T se opírá o neobvyklý způsob léčby, kdy je účinná látka vpravena přímo do rakovinných buněk. Tím je umožněno, aby lék rakovinu likvidoval, aniž by ničil zdravé buňky. Metoda také umožňuje pacientům přijímat větší dávky léků, než by tomu bylo v jiných případech. AbbVie Rovu-T získala v dubnu, když za 10 miliard dolarů koupila sanfranciskou biotechnologickou společnost Stemcentrx, která lék vyvinula.

„Je to další příklad nové vlny léků, které na rakovinu cílí daleko přesněji a účinněji,“ okomentoval výsledky Gregory Masters, onkolog z centra Helen F. Grahamové v americkém Delaweru. Optimismus však může mírnit fakt, že testy byly prováděny na velmi malé skupině pacientů. Pro další vývoj léku tak bude nezbytné jej zkoušet opakovaně, aby se výsledky daly považovat za průkazné.

Studie AbbVie a Johnson & Johnson byly zařazeny mezi dvacítku těch, které organizátoři chicagské konference vyhodnotili jako nejimpozantnější. K nim patřily také výzkumy společností Roche nebo Ganymed. Roche představila lék Tecentriq, který ulehčuje pacientům s rakovinou močového ústrojí, německý Ganymed pak experimentální lék proti některým typům rakoviny žaludku.

Petr Musil