Tak takto už to nepůjde. Nasální podání H1N1 vakcíny proti chřipce je neúčinné. Foto: Public Domain Image

Očkování proti chřipce: „Včelička“ je mnohem účinnější než nosní sprej

Američtí experti mají nepříjemnou zprávu pro milióny dětí a jejich úzkostných rodičů, případně dospělé, kteří mají strach z injekcí. Vakcína proti chřipce ve formě nosního spreje je neúčinná a neměla by být používána v nadcházející chřipkové sezóně. Zprávu přinesl deník The New York Times. Nasální vakcína se v Česku nepoužívá, ale například ve Velké Británii se stala součástí státem organizovaného očkování dětí. V USA jí v poslední sezóně obdržela třetina očkovaných dětí.

 

Nepoužívat nosní sprej doporučil poradní výbor expertů při CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Výbor oznámil, že nasální vakcína FluMist nefunguje a že děti i dospělí musí namísto ní dostat injekci. Americká pediatrická akademie, velmi vlivná lékařská organizace, stanovisko expertů podpořila. V klinické praxi se drtivá většina lékařů drží doporučení CDC i své profesní organizace.

Také Melissa Stockwellová, docentka pediatrie a veřejného zdraví, má v plánu postupovat podle rad expertů. “Dřívější studie naznačovaly, že nosní sprej by mohl být účinnější, než injekční verze. Několik let jsme preferovali podávání spreje. V podstatě, když jsme dosud měli dvě možnosti, tak v nadcházející sezóně použijeme injekční verzi.“, říká docentka Stockwellová pro New York Times. A co poradí rodičům? „Řeknu rodičům, že je velmi důležité chránit děti proti chřipce. Může to být velmi závažné onemocnění a všichni lidé od věku šesti měsíců by měli být očkováni. Já očkuji své děti a doporučuji to všem svým pacientům. Že nebude dostupná vakcína FluMist nic neznamená – vakcinace, je jednoduše nejdůležitější způsob, jak chránit naše děti a nás samotné.“

Vakcína FluMist byla schválena pro děti a dospělé ve věku 2 až 49 let. Protože se používá živý, i když oslabený, virus, není nosní sprej doporučen pro lidi s problémy s imunitou, těhotné ženy a kojící matky. Poprvé vakcína získala registraci v roce 2003, na základě rozsáhlé randomizované kontrolované studie, která poskytla údajně vysoce kvalitní důkazy o účinnosti FluMist

Nové doporučení je založeno částečně na předběžných údajích, které byly zveřejněny na konci května a získány během sezóny 2015/2016. Nosní vakcína měla účinnost pouhá tři procenta, jinými slovy nabízela virtuální, nikoliv skutečnou ochranu. Naproti tomu injekční vakcína, která obsahuje inaktivovaný virus, vykazuje účinnost kolem 63 procent.

Vakcína podezřelá delší dobu

Problém tkví v tom, že nosní vakcína FluMist nepůsobila na virový kmen H1N1, který cirkuluje v populaci v posledních letech a má na svědomí nejvážnější průběh nemoci u dětí. Každý rok je připravována nová vakcína tak, aby odpovídala nejčastěji cirkulujícím virům a účinnost může být značně proměnlivá z roku na rok i u jednotlivých pacientů.

“Když se v sezóně 2013/2014 vrátil zpátky virus pandemické chřipky H1N1, byl to první rok, kdy jsme mohli vidět problémy s FluMist, stalo se to v době, kdy experti doporučili u dětí preferovat živý oslabený virus,“ vysvětlil listu New York Times epidemiolog CDC Brendan Flannery. Výrobce vakcíny firma AstraZeneca změnila komponenty vakcíny pro sezónu 2014/2015. V té ale selhaly všechny vakcíny proti chřipce, takže bylo těžké určit rozdíl mezi nosním a injekčním přípravkem. Nakonec v sezóně 2015/2016, v níž znovu převažoval H1N1 virový kmen, se jasně ukázalo, že vakcína FluMist je opět neúčinná. Podle doktora Flanneryho by firma měla změnit celé pojetí vakcíny, protože živá prostě nefunguje.

Sice se FluMist připravuje na novou sezónu 2016/2017, ale Lisa Grohskopfová, vedoucí lékařského úseku CDC říká, že bude těžké odhadnout poptávku. “Stále ještě je to schválená vakcína a někteří jí mohou nadále užívat. Jestliže bude používaná méně, díky našemu doporučení, bude těžké zjistit, jak dobře účinkuje. Pokud chceme hodnotit nějakou vakcínu, musí se hodně používat,“ dodává Grohskopfová.

AstraZeneca zveřejnila stanovisko, v němž zpochybňuje zjištění expertů CDC, ale také uvedla, že spolupracuje se CDC na lepším porozumění jejich dat tak, aby se k vakcíně dostali v budoucí sezóně ti američtí pacienti, jimž prospěje. Prodej FluMist v USA v roce 2015 dosáhl 206 miliónů dolarů (zhruba 5 miliard korun).

-cik-