Letité spory končí, protonové centrum podepsalo smlouvu s VZP. Foto: archiv

Protonové centrum podepsalo smlouvu s VZP, soudní spory končí

Protonové centrum po letech sporů uzavřelo smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Končí zároveň soudní spory, které proti sobě strany vedly. Jak přitom upozornil ředitel VZP Zdeněk Kabátek, správní rada pojišťovny „neuhnula ani o píď“ z původních požadavků. Zachovávají se tak indikace dané odbornou společností a péče bude i nadále určena řádově desítkám pacientů. Podle Kabátka ovšem už nebude důvod posílat je léčit se do zahraničí.

 

„Protonové centrum v Praze uzavřelo smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Padla tak administrativní bariéra pro indikování protonové léčby, která doposud v rozhodování lékařů hrála podstatnou roli,“ sdělila ČTK a ZD Iva Taťounová, ředitelka PTC.

„Mohu potvrdit, že VZP dnes uzavřela smlouvu s pražským protonovým centrem. Nepovažujeme to za nic výjimečného ani zlomového. Jde o dalšího poskytovatele péče, s nímž má VZP uzavřenou smlouvu – celkem jich je přes 40 tisíc. Pro klienty VZP se tím nic nemění – stejně jako doposud, i nadále uhradí VZP protonovou terapii každému, kdo ji bude potřebovat a bude prokazatelné, že pro něj bude mít ve srovnání s jinými metodami jednoznačný přínos,“ uvedl pro Zdravotnický deník mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Celkem do dnešního dne schválila VZP protonovou terapii pro 155 svých klientů. Celkové náklady známé náklady přitom činí 147 milionů korun, přičemž za léčbu čtyř klientů ještě pojišťovna nemá faktury.

Smlouva byla uzavřena v souladu s tím, co VZP od začátku navrhovala a co se stalo i součástí legislativy, tedy že indikovat pacienta na protonovou terapii může pouze komplexní protonové centrum, vhodné diagnózy vycházejí ze seznamu vydaného Společností radiační onkologie, biologie a fyziky a výše úhrady odpovídá úhradové vyhlášce.

„Dle mého názoru má největší význam to, že současně byla podepsána i dohoda o ukončení všech právních sporů mezi VZP a protonovým centrem a majitelé tohoto zařízení se zároveň zavázali, že ani v budoucnu nebudou uplatňovat vůči státu žádné nároky související s tím, co se odehrávalo v minulosti. Jinými slovy tak byla konečně s definitivní platností smetena ze stolu tzv. smlouva o smlouvě budoucí, kterou za VZP podepsal někdejší nucený správce Antonín Pečenka a podle níž měla VZP posílat do protonového centra nesmyslné počty pacientů a hradit nesmyslné sumy,“ dodává Tichý.

Smlouvy VZP a PTC najdete zde.

-mk-