Bez většího zájmu veřejnosti a bez konzultace s odborníky zabředává Česko stále hlouběji do spolupráce s Čínou, která je výhodná možná pro tuto velkou zemi, ale nepřináší nic měřitelného a ověřeného, z čeho by profitovali čeští pacienti. Osobně se v této spolupráci angažuje premiér Sobotka. Foto: Archiv

Ředitelé FN Motol a Hradec Králové podepsali smlouvy o výzkumu čínské medicíny

 

České nemocnice budou ve výzkumu tradiční čínské medicíny spolupracovat také s odborníky z Univerzity v Cambridge. Dohody o spojení s prestižním britským ústavem dnes na setkání ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy a Číny v čínském městě Su-čou podepsali zástupci Fakultní nemocnice Motol a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

 

„Konkrétně se jedná o to, že chceme zkoumat různé látky, které pocházejí z tradiční čínské medicíny, a jejich mikrobiální nebo antimikrobiální efekt,“ uvedl ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula. „To znamená, budeme sledovat, jestli není možné nahradit nějaká antibiotika těmito přírodními antibiotickými látkami,“ doplnil.

Na projektu se budou podílet celkem čtyři pracoviště, kromě Cambridge a hradecké nemocnice, také univerzita v Šanghaji a nemocnice Šu Guang. Práce na výzkumu podle Prymuly začne okamžitě, týmy jsou připravené. Smyslem jejich bádání bude vyřešit problémy s vývojem nových antibiotik. „Snažíme se vrátit zpět k přírodě a hledat látky, které mají přirozený efekt a jejich kombinací nahradit některá antibiotika,“ popsal Prymula.

Motolská nemocnice uzavřela dvě dohody. První potvrzuje již probíhající výměnu expertů, čínská strana má podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka zájem například o dětské lékaře nebo ambulantní léčbu, která v Číně prakticky neexistuje.

Druhá dohoda je zaměřena na ověřování efektů látek tradiční čínské medicíny v neurologii. „Týká se to dalších postupů v léčbě Alzheimerovy choroby a možné působení je v oblasti roztroušené sklerózy,“ popsal Ludvík. Právě v tomto výzkumu bude spolupracovat Cambridgeská univerzita.

Zájem Cambdridge o projekty plyne dle Ludvíka z toho, že na univerzitě funguje pracoviště zaměřené na ověřování postupů tradiční čínské medicíny. „Číňané mají extrémní zájem na exportu tradiční čínské medicíny, my zas máme extrémní zájem na tom, aby byla více založená na důkazech,“ přiblížil ředitel Ludvík.

Zahájení schůzky ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy s Čínou se zúčastnil také premiér Bohuslav Sobotka. Ve svém projevu označil zdravotnictví za důležitý pilíř spolupráce v rámci platformy 16+1. Mezi Čínou a zeměmi Evropy podle něj díky ní vzniká ideový most, který umožňuje spojovat tradice i moderní postupy z obou částí světa.

-čtk-