Průměrný příjem lékařů ve státních nemocnicích byl loni 62.735 korun, základ činil 32.450 korun. Pokud by bylo naplněno Hegerovo memorandum, činil by loni základní plat od 36.325 korun pro lékaře absolventa do 72.650 korun pro plně kvalifikovaného lékaře. Foto: koláž ZD

Soud odmítl žalobu lékařských odborů na ČR kvůli platům lékařů

Soud odmítl žalobu, kterou se Lékařský odborový klub (LOK) domáhal po státu splnění memoranda o zvýšení platů lékařů. ČTK to zjistila z justiční databáze. Předseda odborářů Martin Engel označil krok soudu za „úhybný manévr“ a řekl, že klub se proti rozhodnutí odvolá. Podle memoranda měly nejpozději k 1. lednu 2013 dosáhnout platy lékařů v nemocnicích 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy. Ministerstvo zdravotnictví nepokládá dokument za právně závazný.

 

Odmítavé rozhodnutí vydal Obvodní soud pro Prahu 2. Žalobu věcně vůbec neprojednal, rozhodoval pouze na základě jejích formálních náležitostí. Podle občanského soudního řádu soud podání odmítne, „není-li přes výzvu předsedy senátu řádně opraveno nebo doplněno a v řízení nelze pro tento nedostatek pokračovat“.

Engel v reakci pro ČTK uvedl, že lékařské odbory požadované náležitosti doplnily. „My trváme na své pravdě. Odvoláme se k městskému soudu. Odmítnutí obvodního soudu pro nás není rozhodující. Pro nás je rozhodující, že máme pravdu. Jdeme do ruské rulety,“ řekl. Doplnil, že LOK je připraven absolvovat případně také všechna následující soudní řízení a obrátit se i na štrasburský soud.

Průměrný příjem lékařů ve státních nemocnicích byl loni 62.735 korun, základ činil 32.450 korun. Při splnění memoranda by loni základní plat činil od 36.325 korun pro lékaře absolventa do 72.650 korun pro plně kvalifikovaného lékaře.

Memorandum o úpravě poměrů ve zdravotnictví podepsal v únoru 2011 Engel s tehdejším šéfem resortu Leošem Hegerem (TOP 09). Současný ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) dokument nepovažuje za právně závaznou smlouvu se sankcemi. Jde podle něj o výsledek tehdejší dohody mezi Hegerem a Engelem a její naplňování mělo vzejít od nich. Neočekává, že by odboráři s žalobou uspěli, řekl už dříve ČTK. Ministerstvo zdravotnictví se zvýšením platů v příštím roce počítá, zvednout by se měly o deset procent.

-čtk-