TOP 10 přípravků na českém farmaceutickém trhu v roce 2015

Hodnocení TOP pořadí, pokud se týkají farmaceutického trhu, je třeba vždy vidět z obou úhlů, z pohledu dle počtu prodaných balení a podle celkového objemu prodeje v korunách. Není těžké přijít na to, že jsou to pohledy odlišné a proč.

 

Při pohledu přes TOP 10 v počtu prodaných balení vidíme, že trh „krabiček“ vzrostl o 10 %, což může mít více příčin, ale určitě jednou z významných může zvýšení počtu pacientů jako celku, nebo nové přípravky, případně nová balení již existujících přípravků. Jedná se o o registrované přípravky bez rozlišení, zda jsou volně prodejné či nikoliv.

Vedoucí přípravky tohoto pohledu, Paralen a Ibalgin, nikoho nepřekvapí, kralují těmto statistikám již mnoho let a jak je vidět prodej stále roste. Rok 2015 byl zdá se rokem návratu Biominu H na český trh a čest přípravků na lékařský předpis zachraňují Ebixa a Neurol.

Pokud se podíváme na trh přes celkový finanční objem, také tam nevidíme žádné překvapení, trh podle dostupných dat ve finančním objemu roste a velké brandy s ním. Je hezké, že se vedle dravců ze segmentu centrové léčby dobře drží i staří známí, jako například Detralex.

Údaje v tomto reportu nejsou očištěné o paralelní export ani import, TOP 10 v této disciplíně bude následovat.

 

TOP 10 léčivých přípravků v roce 2015 v počtu prodaných balení

Zdroj: Sprinx
Zdroj: Sprinx

TOP 10 léčivých přípravků v roce 2015 ve finančním vyjádření (v korunách)

Zdroj: Sprinx
Zdroj: Sprinx

 

Jiří Stránský                        

Business Director Pharma

Sprinx Systems, a.s.